Divendres, 26 d'abril de 2024
Sants innocents

Tremp celebra aquest dissabte la 43a «Aixecada del Ninot»

Durant la festa es farà entrega del tercer premi Llufaire de l'Any

Redacció 27 de desembre de 2019 a les 10:06
L'aixecada del Ninot a la plaça de la Creu de Tremp, en imatge d'arxiu | Llibert Cases
Dins l’agenda de Nadal de Tremp hi trobem una activitat que sobresurt de la resta. Es tracta de la celebració de la festa de l’Aixecada del Ninot, una tradició pròpia de la ciutat que es festeja durant el dia dels Sants Innocents i que enguany arriba ja a la seva 43ª edició. Després de 42 edicions, aquesta tradició ha anat evolucionant fins convertir-se en un esdeveniment que té recorregut durant tot el dia amb diferents actes.

Les activitats començaran aquest dissabte al matí, quan joves de l’entitat La Casa del Sol Naixent de Tremp i els menuts del poble construiran i decoraran a la plaça de la Creu una llufa de cinc metres d’amplada per set metres d’alçada amb fusta i paper. A la tarda, prèviament a la baixada del ninot, els organitzadors realitzaran un espectacle i una cercavila pels carrers.

Després de la cercavila, els nens i nenes de Tremp es concentraran davant el campanar per iniciar la Cançó del Ninot, una cançó popular que dona instruccions del moviment que ha de realitzar el ninot (pujar o baixar). Finalment, el ninot es despenjarà del campanar i es cremarà.
 

Joves trempolins enllestint la llufa abans de penjar-la. Foto: Ajuntament de Tremp


Al final de l’acte, per tercer any consecutiu, s’atorgarà el premi Llufaire de l’Any, un guardó que agraeix la tasca d’alguna persona, entitat o col·lectiu de Tremp. En aquestes dos últimes edicions, els premiats han estat Xavier Baulies i l’Àrea Bàsica de Salut de Tremp. Els premiats realitzen un discurs i un cop entregat el trofeu, encenen la llufa.

Al finalitzar l'acte i un cop el ninot estigui cremat, se servirà xocolata calenta a tots els assistents per celebrar la fi d’aquesta jornada.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació