Divendres, 19 d'abril de 2024
ple

L’Ajuntament de Tremp ratifica la pujada de l'11% de l'IBI

Durant la sessió plenària també s’ha aprovat el pressupost municipal per al 2020, de 5,73 milions

Jordi Ubach Llorens 24 de desembre de 2019 a les 10:23

L’Ajuntament de Tremp ha aprovat definitivament la modificació de les ordenances fiscals per a l’exercici 2020 amb l’augment de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) com a mesura més significativa. Ha estat en el transcurs del ple extraordinari celebrat aquest dilluns al matí i amb els vots favorables dels regidors de l’equip de govern -ERC i Junts per Tremp- i en contra del grup municipal Compromís per Tremp.

La modificació de les ordenances també inclou un augment de l’impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM), l’impost sobre l’Increment de Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (IIVTNU) i l’impost sobre Activitats Econòmiques (IAE). En el cas de l’IBI, s’augmentarà en un 11% i el tipus aplicable passarà a partir de l’1 de gener del 0,72% actual al 0,80%. 

En el decurs de la sessió, l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha justificat aquest augment en la davallada dels ajuts que percep el consistori, com el Pla d’Obres i Serveis, així com la disminució de la població, que limita els ingressos que es perceben de l’estat espanyol. Cases ha assegurat que l’alternativa a pujar l'IBI era reduir despeses en serveis bàsics, uns serveis “que no podem deixar de prestar”, segons ha afirmat.

Tot i reconèixer que augmentar l’IBI “no és una decisió fàcil de prendre” i conscient “de com n'és d’impopular”, l'alcaldessa ha assegurat que l’IBI és un impost “just” ja que “afecta els veïns de forma proporcional al que tenen”. Pel que fa a les 394 al·legacions presentades per veïns de Tremp, Cases ha dit que el 32% estan fetes per “gent que al 2019 no va pagar IBI”. Davant la petició de l'oposició de demanar una revisió cadastral, l'alcaldessa ha dit que l'ajuntament “pot fer-ho”, però que aquesta revisió “podria ser a l’alça i no a la baixa”.
 

L’augment s’ha aprovat amb els vots favorables d’ERC i Junts per Tremp. Foto: Jordi Ubach


Per altra banda, la portaveu de Compromís per Tremp, Sílvia Romero, ha criticat la pujada “desproporcionada” de l’IBI i ha assegurat que es tracta de la pitjor mesura possible per les famílies, els llogaters i els petits comerciants. Romero ha dit que l’augment de l’IBI respon a la necessitat de “pagar factures i nòmines”.

Aprovat el pressupost per al 2020

El ple també ha servit per aprovar el pressupost municipal de cara al 2020, que ascendeix als 5.736.000 euros, 26.000 euros menys que l’any en curs. El regidor de Serveis, Obres i Urbanisme, Antoni Flores, va detallar algunes inversions previstes, com la construcció d’un aparcament a la zona del Joncar per 170.000 euros, la senyalització de l’eix urbà i de l’entorn del Geoparc Orígens, així com millores en l’accessibilitat per a persones discapacitades o en l’enllumenat públic.

La cap de l’oposició, Sílvia Romero, ha assegurat que es tracta d’un pressupost “bàsic i repetit” ja que, segons ha afirmat, “no planteja línies d’inversió importants”. Compromís per Tremp, que ha votat en contra dels comptes municipals, també ha criticat la partida de 160.000 euros d’ingressos prevista en multes de trànsit i s’ha qüestionat “l’afany recaptatori” d’aquesta mesura.

Durant el ple també s’ha aprovat una moció de denúncia del judici al president de la Generalitat, Quim Torra, amb els vots a favor d’ERC i Junts i l’abstenció de Compromís pr Tremp. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació