Dissabte, 13 de juliol de 2024
vent

​Alerta pel fort vent que pot afectar el Pallars fins dissabte

Protecció Civil activa també les prealertes per allaus i inundacions davant les previsions de pluja, neu i vent abundants

Redacció 12 de desembre de 2019 a les 17:17
Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del pla Ventcat ateses les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fort vent des d'aquest dijous fins el proper dissabte, amb especial intensitat el divendres. L'episodi assolirà el seu pic d'intensitat i extensió divendres al migdia amb una afectació generalitzada a la meitat oest i sud de Catalunya, però també al Pirineu i el Prepirineu, on es poden registrar ratxes de més de 100 quilòmetres per hora als punts més elevats. 
 
Aquest dijous el vent s'anirà estenent per tot Catalunya exceptuant les zones de Ponent i de l'extrem nord. A mesura que avanci la tarda i ja cap al vespre, les ventades es reforçaran, sobretot, a les àrees del prelitoral i litoral sud, al Pirineu i Prepirineu, a la Catalunya Central i al sud del litoral i prelitoral central. Divendres la previsió de fort vent serà generalitzada per a tot Catalunya, atès que els avisos de l’SMC inclouen totes les comarques de Catalunya.

Les zones amb més risc d'afectacions seran les comarques del Priorat, del Camp de Tarragona, del litoral i prelitoral centrals, inclòs el Vallès, i de la Catalunya Central sobretot a la meitat sud especialment l’Anoia. El vent també podrà generar afectacions a les comarques de Ponent i als cims de l'àrea pirenaica. Divendres l'afectació per ventades s'anirà reduint en intensitat i a partir del dissabte al matí s'espera que la situació es normalitzi.

Ratxes de més de 100 km/h i nevades

Pel que fa al vent, es preveuen ratxes màximes que, en general, podran superar els 70 km/h a qualsevol punt del país, però localment passaran dels 100 km/h, especialment al Pirineu i Prepirineu, sobretot als cims. A partir de mitja tarda el vent anirà a menys de manera progressiva, i acabarà afluixant del tot al llarg de dissabte. 


També arribarà un front que provocarà precipitacions al vessant nord pallarès, que localment podrien superar els 100 litres entre dijous i divendres. La cota de neu pujarà dels 1.600 als 2.200 metres i es podran acumular més de 40 centímetres de neu nova, tot i que els gruixos seran molt variables a causa del vent. A més, la combinació de la neu i el vent fort donarà lloc al fenomen del torb. 

Protecció Civil també ha posat en prealerta el pla Allaucat pel perill d’allaus fort (4 en una escala de 5) a l'Aran i la franja nord de la Pallaresa degut a la previsió de pluja, neu i vent en aquesta zona. Pel que fa a l'Inuncat, també s'ha posat en prealerta per la previsió de pluja continuada que pot fer créixer els cabals dels rius a les comarques de la Vall d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà i Cerdanya.

Recomanen evitar les zones arbrades

Es demana també especial prudència en les activitats a l'aire lliure aquest divendres ja sigui en zones urbanes pel risc de caiguda de branques, arbres o altres elements estructurals, com també a les zones rurals. Mentre duri el vent fort a les zones afectades es recomana que les activitats previstes a l'exterior es realitzin només si es pot garantir la seva seguretat, comprovant que no hi ha risc de caiguda d'objectes que puguin produir danys. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació