Divendres, 19 d'abril de 2024
ajuntament de la pobla de segur

La Pobla nomena fill il·lustre l’escultor noucentista Joan Borrell i Nicolau

El consistori ha entregat el títol, de manera pòstuma, als nets de l’escultor

Anna Solana Tomàs 3 de desembre de 2019 a les 19:27
Imatge del ple celebrat el passat dissabte | Ajuntament de la Pobla de Segur
L'Ajuntament de la Pobla de Segur ha entregat als familiars de l’escultor noucentista Joan Borrell i Nicolau, aquest passat dissabte, el guardó de fill il·lustre del municipi. El lliurament de l’estatueta de la Torre Mauri, figura amb la que es reconeix la distinció més alta que atorga el consistori, ha tingut lloc en un ple extraordinari on també han assistit personalitats del món de l’art i l’escultura català com l'escultor i professor de Belles Arts de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jorge Egea.

La cerimònia ha consistit en una conferència sobre la vida i art de Borrell i Nicolau a càrrec del regidor de Cultura de la Pobla, Ramón Enric Guimó, seguida del lliurament del guardó i el diploma als familiars de l'escultor. Posteriorment, s'ha pogut gaudir d'un refrigeri al Molí de l'Oli.

Borrell i Nicolau va néixer l'any 1888 i va viure a la Pobla fins als 13 anys, quan va marxar a Barcelona a viure amb la seva àvia materna. Va estudiar a l'escola d'art i disseny la Llotja i va fer d'aprenent als tallers dels germans Vallmitjana i al d'Enric Clarasó. Més endavant va marxar a Paris on va viure uns anys i va fer amistat amb artistes com Rodin, Picasso o Maillol. L'any 1916 va tornar a Barcelona on va obrir un taller d'escultura, juntament amb dos tallers més a Madrid i a Mallorca. L'escultor va morir a la capital catalana l'any 1951 durant una operació a la Clínica Plató. 

Les obres de Borrell i Nicolau estan repartides entre sales d'exposicions i col·leccions privades però, una de les seves peces més reconegudes, el monument a mossèn Cinto Verdaguer, es pot veure a la confluència del passeig de Sant Joan amb l'avinguda Diagonal de Barcelona. L'escultor, que ja té un carrer dedicat a la Pobla, va ser nomenat fill il·lustre per l'anterior consistori, juntament amb Jordi Civís i Llorenç Sànchez, que rebran el guardó i el diploma en futures cerimònies.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació