Dimecres, 24 d'abril de 2024
urbanisme

Enderroquen a Son quatre cases que no complien amb el pla urbanístic de 2003

El TSJC ha ordenat la demolició dels habitatges que han mantingut en litigi l'Ajuntament d'Alt Àneu i uns veïns del municipi durant setze anys

Anna Solana Tomàs 27 de novembre de 2019 a les 09:31
Imatge de les cases enderrocades a Son | Cedida
L'Ajuntament d'Alt Àneu ha enderrocat quatre cases a Son per resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Els immobles han mantingut en litigis el consistori i una família del municipi durant més de 15 anys. El TSJC va ordenar la demolició dels habitatges en considerar provat que, quan l’Ajuntament va concedir la llicència d’obres, aquesta no complia amb el pla urbanístic del municipi. L’enderroc, amb un cost de 22.000 euros que ha assumit l’Ajuntament, ha afectat a la part habitable però els garatges es mantindran en peu.

Les quatre cases estaven construïdes en una parcel·la que, segons la normativa vigent l’any 2003, només en preveia dos amb zona enjardinada. Malgrat això, l’aleshores alcalde del municipi, Joaquim Llena, va permetre construir quatre habitatges de menys alçada amb l’objectiu que les cases no malmetessin les vistes de l’Església de Son, considerada BCIN. En conèixer la irregularitat, uns veïns dels terrenys en construcció van decidir emprendre mesures legals contra el projecte.

Per adaptar els habitatges a la legalitat, dos anys després de començar les obres, l’Ajuntament va aprovar una normativa subsidiària que en permetés l’edificació. Un fet que ha portat el TSJC a ordenar l’enderroc de les cases ja que, tot i complir la normativa actual, no podien construir-se amb el pla urbanístic vigent en el moment de l’inici de les obres.

Xavier Llena, alcalde d’Alt Àneu des del passat 26 de maig, lamenta que la situació hagi arribat tan lluny i que les parts litigants no hagin pogut arribar a cap acord. Llena assegura que amb l’enderroc “només s’està complint amb l’ordre del jutge”. Pel que fa als garatges de les cases, actualment propietat de l’empresa constructora, no han estat demolits ja que la sentència afecta a la part de la construcció que puja més amunt de la cota zero de l’edificació i el pàrquing es troba per sota.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació