Dissabte, 20 d'abril de 2024
fauna

Recuperen 186 truites del canal de Gavet durant les tasques de manteniment

Els animals ja han tornat al medi aquàtic i les espècies al·lòctones s'han sacrificat

Redacció 19 de novembre de 2019 a les 10:01
Imatge de les tasques de manteniment al canal de Gavet | Endesa
Endesa ha realitzat el buidatge periòdic del canal hidroelèctric de Gavet de la Conca amb l'objectiu de fer-hi els tradicionals treballs de manteniment i millora que es duen a terme cada dos anys. Abans, però, s'ha rescatat la fauna piscícola i altres espècies que habiten en aquest ecosistema tan particular. En concret, s'han recuperat 186 truites comunes i un exemplar de granota comú, els quals han tornat al medi aquàtic mitjançant un dipòsit d'aigua amb sistema d'oxigenació.

Pel que fa a les espècies al·lòctones, se n'han localitzat només tres exemplars i s'han sacrificat. Totes aquestes tasques s'han dut a terme amb la col·laboració de l'Associació de Pescadors i del cos d'Agents Rurals. L'operació de rescat s'ha fet a peu i mitjançant l'ús de pesca elèctrica, un sistema que consisteix en una petita descàrrega que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres. 

Així, un equip de tècnics, proveïts de l'equip de pesca, salabres i galledes, han recorregut la solera del canal des de la sortida de turbines fins a l'entrada al sifó, sempre direcció aigües avall, per comprovar que cap individu es quedava embarrancat als tolls. De manera simultània, altres tècnics han recorregut la banqueta dreta del canal amb els mitjans i eines necessàries per a l'extracció, identificació i estabulació dels individus rescatats.

Els treballs de manteniment i reparació tindran una durada de sis setmanes i suposa l'aturada tècnica de la central hidroelèctrica de Talarn, que es troba aigües amunt, i la de Gavet i Terradets, que estan aigües avall. En concret, es millorarà el revestiment de formigó del canal de dos trams, un de 300 metres i un altre de 125 metres de longitud. També es realitzaran reparacions puntuals de desperfectes que es puguin detectar i es netejarà el fons de les herbes i algues que hi creixen.

Igualment, també es modificaran les tres rampes existents per a sortida de fauna, per tal de facilitar el trànsit de les diferents espècies. La millora s'assolirà amb la instal·lació de petites rampes contínues als punts més baixos de les rampes actuals, i amb llistons travessers que impediran que rellisquin els peus dels animals. Aquesta millora de disseny s'ha fet amb l'ajuda i col·laboració del cos d'Agents Rurals i ja ha sigut provada amb èxit a la nova rampa instal·lada al canal de Balaguer al maig d'aquest any.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació