Divendres, 19 d'abril de 2024
romànic

El MNAC acollirà la presentació del centenari de l'arrencament de les pintures de Mur

Els frescos van acabar al Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen a dia d'avui

Redacció 12 de novembre de 2019 a les 10:28
Pintures de l'absis de l’església del Castell de Mur | MNAC
La Sala Oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) acollirà aquest dimecres l’acte de commemoració del centenari del primer arrencament de les pintures de Mur, les primeres que van ser espoliades en el conjunt del romànic català. Durant l’acte, que començarà a les 17h, es realitzarà una visita guiada a les pintures murals del Pallars i es presentarà l'espectacle Mur, guspira del MNAC, creada especialment per a l’ocasió per la companyia teatral Comediants.

Mur, 1919-2019 commemora el centenari d'uns fets que van suposar un punt d'inflexió en la preservació i la protecció de l'art a Catalunya. L'estiu del 1919 van ser arrancades i venudes les pintures de l'absis de la Canònica de Santa Maria de Mur, datades del segle XII. Els frescos van acabar al Museum of Fine Arts de Boston, on segueixen a dia d'avui.

La venta va posar en alerta a la Mancomunitat, que va engegar una campanya de salvament dels frescos i escultures romàniques del Pirineu, que varen ser depositats a l'actual MNAC. És precisament gràcies a aquesta campanya que el Museu Nacional disposa, avui en dia, d'una de les millors col·leccions de pintura mural romànica mundial.
 

Consulta el programa d’actes de la jornada

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació