1 de 10
ramaderia

Unió de Pagesos demandarà Agroseguro pel criteri sobre l'afectació per pèrdua de pastures

El sindicat considera que el mètode que el determina és erroni i farà que molts ramaders de muntanya no puguin cobrar les compensacions

Una vaca pasturant per una feixa ben esgrogueïda per la sequera | Arnau Urgell
per Redacció, 19 de setembre de 2019 a les 10:23 |
Aquest article es va publicar originalment el 19 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos (UP) prepara, juntament amb organitzacions d'Unió d'Unions, una demanda col·lectiva contra Agroseguro perquè considera que l'empresa a la qual va encarregar la determinació de les afectacions per pèrdua de pastures va utilitzar una metodologia errònia i, com a conseqüència, molts ramaders de les comarques de muntanya no podran cobrar les compensacions que els corresponen. El sindicat organitzarà assemblees informatives en aquestes zones per explicar aquesta situació.

Segons el Laboratori de Teledetecció de la Universitat de Valladolid, entitat que s'havia fet càrrec de la mateixa feina durant els últims 20 anys, la nova empresa ha comparat les dades diàries ja tractades d’una web nord-americana lliure i gratuïta amb els índexs de vegetació que havia calculat el laboratori de la Universitat de Valladolid entre el 2000 i el 2017.


Segons el sindicat, com a conseqüència d’aquesta incorrecció, molts ramaders no rebran la indemnització per la qual van contractar l’assegurança tot i haver patit un estiu especialment difícil per la manca de pastures. Aquesta situació els ha obligat a baixar els animals de les pastures abans d’hora. A més, no han pogut collir el volum de farratge habitual en les zones de secà per poder alimentar el bestiar la resta de mesos, i els ha calgut comprar aliments que, per la seva escassetat, enguany són més cars. 

El sindicat va advertir tant Agroseguro com ENESA (Entitat Estatal d’Assegurances Agràries) d’aquesta situació, i va reclamar que l’empresa contractada revisés el sistema de detecció, corregís els paràmetres que determinen la indemnització i compensés els afectats. Davant la negativa d’ambdues entitats a dur a terme la revisió, Unió de Pagesos posarà a disposició dels ramaders una demanda col·lectiva.


Unió de Pagesos també va transmetre la queixa per aquesta situació al Departament d’Agricultura com a membre de la Comissió Territorial d’Assegurances Agràries.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació