Dijous, 5 de desembre de 2024
os bru

El govern aranès vol la «retirada dels ossos conflictius» i lamenta que estan «lligats» pels protocols

El dia 8 d'octubre se celebrarà la reunió amb el secretari de Medi Ambient a Madrid per abordar la problemàtica de Goiat i Cachou

Redacció 19 de setembre de 2019 a les 09:11
El conseller de Territori, Paisatge i Gestió ambiental del Conselh Generau d'Aran, Francisco Bruna, ha reconegut que se senten "impotents" davant els recents atacs de l'os Cachou a bestiar equí -cinc en total aquest estiu- i ha lamentat no haver rebut cap trucada del Govern català per preocupar-se de la situació. Bruna ha dit que el govern aranès vol la "retirada dels ossos conflictius" però que estan "lligats" pels protocols.

També ha avançat que el 8 d'octubre es farà la reunió amb Secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per tractar aquest afer. En aquesta reunió hi assistiran representants de totes les administracions implicades i Bruna confia que en surti una decisió sobre Cachou i Goiat. El conseller ha explicat que ja s'ha entrat en fase dos del protocol que preveu mesures dissuasives per canviar el comportament "fortament depredador" de Cachou. Bruna confia poc en aquestes mesures i ha dit que són "inviables" donat que el bestiar equí no es troba agrupat en un punt i campa lliurement per la muntanya. 


El conseller ha dit que veu als ramaders aranesos "indignats i desmoralitzats" i ha afegit que demanen "la retirada immediata d'aquests exemplars perillosos". Aquest fet els ha portat, a alguns d'ells, a plantejar-se fer la transhumància dels animals a França ara, quan el normal és fer-la al mes de novembre. Bruna ha explicat que això els suposarà un sobre cost econòmic important i ha afegit que ho fan amb l'objectiu principal de no tenir més baixes als ramats i no perdre més animals.

El conseller del govern aranès ha afirmat que "la subvenció mai arriba a cobrir el sentiment d'impotència que té un ramader en tindre una baixa d'un animal que pastura a la muntanya i conviu amb animals salvatges”. Bruna ha reconegut que des de fora dona la sensació "que no s'està fent res" però ha afegit que des del Conselh Generau d'Aran estan treballant per trobar una solució a aquesta problemàtica.

D'ençà que va despertar de la hibernació, Cachou ha fet cinc atacs a bestiar. Un al començament d'estiu i els altres 4 aquest mes de setembre. El comportament depredador de Cachou recorda al de Goiat però cal assenyalar que no estan emparentats.

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-la, necessitem el suport de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació