Diumenge, 28 d'abril de 2024
Meteorologia

El Pirineu registra un dels estius més càlids i secs de les darreres dècades

Al Pallars s’han assolit enguany xifres rècord com els 44 graus a Tremp o a Llimiana

Redacció 5 de setembre de 2019 a les 12:03
Imatge recent de prats de muntanya afectats per la sequera a les Valls d’Àneu | Òscar Jorba
El Prepirineu i la Catalunya Central han registrat en alguns punts un dels estius més càlids de les darreres dècades, segons ha indicat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir de l'anàlisi de les sèries històriques disponibles. En general, l'estació ha resultat seca i càlida a tot el país, fins el punt que alguns ajuntaments pallaresos han hagut de demanar mesura en el consum d’aigua.

Les anomalies més marcades, iguals o superiors a tres graus, s'han registrat en àrees interiors del nord-est, com el massís del Montseny, l'interior de l'Alt Empordà i punts del Prepirineu oriental. En general, la meitat septentrional del territori ha tingut anomalies positives més altes que el sud. 

Les anomalies més lleus, per sota d'un grau, s'han observat entre les comarques del Garraf i del Baix Camp, abastant bona part de la Costa Daurada, al prelitoral Sud, Ponent i Pirineu occidental. No obstant això, a casa nostra també s’han assolit registres rècord, com és el cas dels 44ºC de Tremp o de Llimiana a finals de juny.

L'estiu climatològic va començar amb valors de temperatura relativament baixos, més propis de la primavera. A partir del 25 de juny i fins a finals de mes, una massa d'aire d'origen africà va provocar una onada de calor excepcionalment intensa. Al juliol se'n va registrar una altra, ja més pròpia de les dates estivals, entre el 22 i el 25. A l'agost, en canvi, no hi va haver cap onada de calor, ja que no es van superar els llindars de Situació Meteorològica de Perill (SMP) durant almenys tres dies seguits.

Pel que fa a la pluja, gairebé tot el país, més del 90% de la superfície, ha presentat dèficit. Ha resultat un estiu particularment sec al Pirineu, però també en punts de l'Alt Empordà, de la Garrotxa, del Bages i del Baix Camp, on s'ha assolit la categoria de molt sec.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació