Divendres, 26 d'abril de 2024
meteorologia

Comença una segona onada de calor que podria durar fins dijous

Protecció Civil ha activat el pla d'alerta PROCICAT i demana a la ciutadania que segueixi els consells de prevenció

Redacció 22 de juliol de 2019 a les 11:50
Els termòmetres superaran els 40ºC en alguns punts | ACN
Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, avui arriba una nova onada de calor que, es preveu, afectarà a tot Catalunya excepte la Val d’Aran. A partir d'aquest migdia començarà l'episodi que s'allargarà fins dijous i portarà temperatures especialment elevades a les comarques de la Noguera, el Segrià, el Pla d'Urgell i el Pallars Jussà.
 
Davant aquestes previsions, Protecció Civil ja va posar ahir en alerta el Pla PROCICAT. Des de la Generalitat s'ha demanat als Ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i tinguin especial vigilància de les persones majors de 75 anys, sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Pel que fa a la prevenció del, Protecció Civil posa èmfasi en els consells d’autoprotecció com per exemple; hidratar-se molt sovint, beure molta aigua i evitar l'alcohol i els àpats copiosos; evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació i intentar passar aquests moment del dia en algun lloc amb aire condicionat o ventiladors, ja sigui a casa o en algun equipament públic, com una biblioteca.
 
A més, seguint el seu protocol intern, l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut.
 
Cal tenir en compte també que amb la pujada generalitzada de les temperatures i la baixa humitat, el risc d’incendi augmenta i cal evitar qualsevol conducta de risc en aquest sentit. Aquest migdia es reuneix, al Departament d’Interior, el comitè tècnic del  PROCICAT per avaluar la situació provocada per l’onada de calor, especialment pel que fa referència a l’augment del risc d’incendis.

Quan som davant una onada de calor?

Perquè hi hagi onada de calor, les previsions meteorològiques han d’indicar que es poden assolir temperatures considerades extremes per un determinat lloc en una determinada època de l’any. El llindar establert pel Meteocat es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98, que vol dir que només el 2% de dies dels mesos d’estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor previst.

Per tant, a cada municipi serà un llindar diferent. Per exemple, a Valls (Alt Camp), el percentil 98 de calor està situat en 36,3 graus; a Colera (Alt Empordà) en 35,9; a la Seu d’Urgell (Alt Urgell) en 36,6; a Igualada (Anoia) en 38 graus; a Cervelló (Baix Llobregat), en 36,8 graus, i a Lleida (Segrià), en 38,1 graus. Quan aquests valors es preveu que se superin durant 3 dies seguits, som davant un episodi d’onada de calor.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació