Dijous, 25 d'abril de 2024
Projecte Home

Augmenten un 55% les persones ateses per addiccions a Tremp i Balaguer

250 persones han participat als programes de prevenció escolar en centres dels Pallars Jussà i Sobirà

Redacció 10 de juliol de 2019 a les 11:15
L’alcohol és present en la majoria dels casos | Arxiu
L'ONG per les addiccions Projecte Home Catalunya ha atès a un total de 70 persones de les comarques de Lleida amb problemes de drogues o altres conductes addictives durant el 2018, una xifra que suposa un augment del 55% respecte les 45 persones ateses el 2017. Les atencions s'han dut a terme des del servei de Tremp, en funcionament ja des de fa gairebé cinc anys, i des del de Balaguer, en aquest cas obert a finals de 2018.

"Després de veure la bona acceptació del servei de Tremp, vam decidir obrir un segon punt d'atenció a Balaguer amb l'objectiu d'atendre a més gent i de guanyar proximitat amb les persones de les comarques del centre i sud de Lleida", explica el director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies. Per aquest servei, ubicat al Casal Lapallavacara gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Balaguer i que, de moment, obre un dia a la setmana, hi han passat ja durant els primers mesos 25 persones amb addicció a les drogues o bé amb conductes addictives sense substància.

Davant el creixent número de persones que demanen ajuda, l'entitat s'està plantejant ampliar els horaris d'atenció a Balaguer per fer front a les demandes amb la major agilitat possible.

La cocaïna i l'alcohol, presents en la majoria dels casos

La cocaïna i l'alcohol destaquen per ser les substàncies majoritàries de consum. Concretament, la cocaïna és la droga de referència per a un 33,9% de les persones que demanen ajuda mentre que l'alcohol ho és per a un 32,2% dels casos. Es tracta de dues substàncies les quals es consumeixen molt sovint de forma conjunta. 

Com a tercera droga principal de consum, hi ha un 13,6% de casos que han demanat ajuda per addicció al cànnabis, substància majoritària entre els adolescents i joves. Un 10,1% tenen en l'heroïna la seva droga principal de consum, un 6,8% tenen addicció al joc o a altres conductes addictives mentre que un 3,4% dels casos han demanat ajuda per consum problemàtic de fàrmacs.

Entre les persones ateses als serveis de Tremp i Balaguer, la mitjana d'edat se situa en els 36 anys mentre que un 28,6% són dones i un 71,4% són homes. 1 de cada 4 persones pateix algun tipus de patologia dual (trastorn mental i addicció a la vegada). Els principals municipis de procedència són Lleida, Tremp, La Pobla de Segur, Sort i Cervera.

250 participants en programes de prevenció escolar

A banda dels programes de tractament de les addiccions, Projecte Home porta a terme també programes de prevenció a les escoles amb l'objectiu que els alumnes prenguin consciència dels riscos de consumir drogues o bé dels mals usos de les noves tecnologies. Aquest curs 2018/19, un total de 250 persones entre alumnes, familiars i professorat de diversos centres escolars dels Pallars Jussà i Sobirà han participat en aquests programes.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació