Dimarts, 23 d'abril de 2024
falles

Sort i la Pobla de Segur donen el tret de sortida a la temporada de falles

La Pobla ha celebrat aquest dilluns la tradicional baixada de falles amb unes 140 parelles

Redacció 18 de juny de 2019 a les 09:45
Fallaires i pubilles desfilant aquest dilluns pels carrers de la Pobla de Segur | ACN
La tradicional baixada de falles de la Pobla de Segur ha comptat aquest any amb 140 parelles de fallaires. Quan s'ha fet fosc han començat a baixar de la muntanya de Santa Magdalena amb la falla encesa fins al poble on s'han retrobat amb la seva pubilla, que els ha ofert vi i un ram de flors, i en processó han recorregut els carrers de la localitat.

Una aturada obligatòria es fa l'església Verge de Ribera, patrona de la localitat, a qui fa honor aquesta festa. Un cop a la plaça llencen la falla encesa a la foguera. La recuperació de la festa de les falles a la Pobla es remunta als anys 50, quan la població era un important centre econòmic del Pirineu. Però l'origen de les falles al Pirineu és mil·lenari i l'any 2015 es van incloure a la llista de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

David Garín, president de l'Associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur, ha explicat que estan molt contents de veure que la xifra de persones que participen a les falles es manté, ja que això significa que és una festa molt esperada i arrelada a la Pobla. Garín ha anunciat que la trobada d'Associacions de Fallaires dels Pirineus es farà aquest any a la Pobla el mes de setembre.

La baixada de falles, per segon any consecutiu, ha comptat també amb noies. L'any 2018, arran d'una proposta impulsada per dues noies de la Pobla de Segur, es va aprovar en junta extraordinària de l'Associació de Fallaires i Pubilles de La Pobla de Segur l'eliminació dels rols de gènere a la festa. A partir de la baixada del 17 de juny de l'any passat tant homes com dones podrien realitzar el paper de fallaire i de pubilla.

Aquesta festa està organitzada per l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur i l'Ajuntament de la localitat.

Segona edició de les falles de Sort

El passat dissabte es va celebrar també la baixada de falles de Sort, que va servir per donar el tret de sortida a la temporada de falles al Pallars. La festa va ser tot un èxit i va comptar amb la participació, entre d’altres personalitats, del pallasso Jordi Pesarrodona i de la portaveu de les famílies dels joves d’Altsasu, Isabel Pozueta. Tots dos van ser nomenats Fallaires d’honor.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació