Dijous, 25 d'abril de 2024
Falles

Sort encén la flama de les falles al Pallars

La capital del Sobirà celebra aquest dissabte la primera baixada de falles d’un calendari que completen la Pobla de Segur, Alins, Isil, València d’Àneu i Alós

Jordi Ubach Llorens 14 de juny de 2019 a les 11:24
Els fallaires van plantar fa unes setmanes la falla major al Parc del Riuet | Falles de Sort
Sort dona aquest dissabte el tret de sortida a la temporada de falles al Pallars. Serà tot just la segona edició d’aquest esdeveniment, que va néixer l’any passat com a moviment veïnal de protesta per l’empresonament dels polítics independentistes i que enguany s’organitza per primer cop des de la recentment creada Associació cultural de fallaires de Sort.

La festa començarà a les 20h, quan es farà el nomenament del fallaire i la fallaira d’honor, que enguany recaurà en el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, i en Isabel Pozueta, mare d'Adur Ramírez, un dels joves condemnats pel cas d’Altsasu. Tots dos, juntament amb la resta de fallaires, sortiran cap a Bressui a les 20:30h per iniciar la baixada a les 22:30h.

Al poble els esperaran els veïns i veïnes de Sort, que amenitzaran l’espera amb el sopar solidari popular, que enguany anirà destinada a la caixa de resistència dels exiliats i els presos d’Altsasu. La intenció de l’associació és que les falles de Sort tinguin cada any un caire solidari, segons ha explicat a Pallars Digital el seu president, Ramon Aytés.

Quan arribin a Sort, els fallaires faran un petit recorregut per l’avinguda Comtes de Pallars, el carrer Major i el parc del Riuet, on està plantada la falla major. Allà dipositaran les seves falles per encendre una gran foguera i cantar junts la Cançó dels Fallaires de Sort, una composició que data de principis del segle XX i que enguany s’ha arranjat i recuperat.

Les falles de Sort també inclouen una xerrada organitzada per Òmnium Pallars que comptarà amb la participació de l’advocat Ramon Setó i de Jordi Pesarrodona, pallasso de professió. L’acte #joacuso tindrà lloc a les 19h.

Canvi de data

Aquest any les falles de Sort han canviat de data per tal de no coincidir amb la resta de baixades del Pallars. Segons Aytés, la intenció es sumar amb les demés falles del Pirineu i especialment del Pallars i per aquest motiu s’ha decidit fixar-les el cap de setmana anterior a Sant Joan com a cita anual.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació