Divendres, 26 d'abril de 2024
Curses de muntanya

Àreu torna a celebrar la seva cursa contra el sol amb la 6a Milla Vertical

Tindrà lloc aquest dissabte amb l’ascens al cim del Monteixo i amb la intenció de popularitzar-la i consolidar-la dins del calendari

Redacció 6 de juny de 2019 a les 12:12
Imatge de la presentació de la prova a la Diputació de Lleida | Diputació
Aquest dissabte torna la Milla Vertical d’Àreu, al municipi d’Alins, que enguany arriba ja a la seva 6a edició. La prova s’ha presentat aquesta setmana a la Diputació de Lleida amb la presència del director de cursa, Iu Escolà; del director de muntanya, Manel Pérez; i del vicepresident segon en funcions de l’ens provincial, Gerard Sabarich.

Es tracta d’una cursa contrarellotge d’ascensió al cim del Monteixo, de 2.905 metres, de 3,6 quilòmetres i un desnivell positiu de 1.685 metres, que té la característica que s’inicia amb l’inici de la posta del sol. L’objectiu dels participants és el d’arribar al cim abans que el sol s’hagi amagat.

Fins a la data s’havien inscrit 130 participants i compta també de dos distàncies més, una adaptada pels joves d’entre 13 i 18 anys de 2,3 quilòmetres i 1.000 metres de desnivell; i un itinerari adaptat a l’antic recorregut de la Cuita al Sol pels participats de 3 a 12 anys. Els organitzadors pretenen popularitzar i consolidar aquesta cursa dins del calendari de proves de la Copa Catalana de Curses d’Alta Muntanya, i de la Federación Española de Deportes de Montaña.

Gerard Sabarich ha explicat durant la seva intervenció que es tracta d’una cursa “100% d’Àreu”, que va ser repensada en el seu moment i que té un simbolisme especial per la tradició que arrossega. De la seva banda, Iu Escolà, ha recordat que es tracta de l’única cursa vertical de tot el Pirineu i que, per l’edició d’enguany es manté el recorregut que ja van marcar fa tres anys que és dur i exigent.

Finalment, Manel Pérez, ha assenyalat que un dels atractius pels qual cada any tenen uns percentatges d’inscripcions notables és el fet de superar un desnivell positiu com aquest en un recorregut tan curt, i també el fet que el descens es faci de nit pel trajecte tradicional.

La prova inicial té l’origen en el llibre L’edat de les pedres de l’escriptor Pep Coll, on es ressuscita la llegenda de L’home que corria més que el sol; situada en el poble de Malpui, que ben bé podria ser l’Àreu actual. Diu la llegenda que la vigília de la Festa Major del poble, es feia una cursa a peu entre els fadrins de la població. Es donava la sortida a la plaça del poble just a inici de la posta del sol, i es tractava d’arribar dalt de la muntanya que hi havia precisament al davant i a llevant del poble abans de la posta del sol dalt del cim. El premi era el dret a escollir fadrina per al ball de la Festa Major.

Paral·lelament els dies 8 i 9 de juny se celebrarà el quart festival de senderisme que combinarà sortides amb guies de muntanya, a càrrec d’Albert Isus, activitats culturals, tastos gastronòmics, fires artesanals i tallers.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació