Divendres, 26 d'abril de 2024
Camins

La Taula de Camins impulsa el guiatge i la col·laboració amb el Departament de Salut

L'IDAPA presenta les 12 iniciatives que preveu desenvolupar al llarg d'aquest any

Redacció 8 de maig de 2019 a les 10:46
Imatge de la Taula de Camins celebrada a Sort | IDAPA
La Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran ha presentat a Sort el pla d'acció que l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) pretén executar al llarg d'aquest 2019. Proposa 12 iniciatives en tres àmbits: els camins, el caminar i el senderisme i guiatge, entre les quals destaquen les col·laboracions amb el Departament de Salut i la nova campanya A la muntanya, deixa’t guiar, que busca potenciar la professió de guia de muntanya.

En l’àmbit dels camins, se seguiran tramitant, com cada any, les subvencions de l’IDAPA als consells comarcals per al seu manteniment. Així mateix, es constituirà un grup de treball que generi propostes específiques de formació en aquest àmbit. D’altra banda, durant l’any s’aniran tancant accions de senyalització iniciades el 2018. 

En l’àmbit del caminar, el protagonisme serà per a la salut. D’entrada, aquest 2019 s’editarà i es distribuirà la guia A la muntanya, amb seguretat i respecte, redactada l’any passat en el marc del Pla Interdepartamental i Intersectorial de Salut Pública (PINSAP) i, en concret, de la Comissió d’accidentalitat a muntanya (liderada per IDAPA).

El proper mes de juny, a més, es preveu llançar la campanya A la muntanya, deixa’t guiar, que constarà de diversos vídeos d’activitats guiades, un tríptic (editat en català, castellà i aranès) que recull fins a 10 motius per pagar per un guiatge, i un microsite amb el vídeos, els tríptics i un directori de guies de l’Alt Pirineu i Aran. Precisament, l’elaboració d’aquest directori en línia serà una de les accions previstes per a aquest 2019.

Nous àmbits a explorar

L’Estratègia 2017-2020 de la Taula de Camins proposava ampliar l’àmbit d’actuació a altres activitats respectuoses amb el medi que utilitzen els camins. Una d’aquestes és el sector de les bicicletes. Durant la reunió es va posar de relleu que en els darrers temps han augmentat els conflictes d’usos entre ciclistes i caminants i també que les actuacions sobre els camins per a la pràctica de la bicicleta, sovint sense autorització, no sempre respecten aquesta infraestructura. 

D’altra banda, es va començar a debatre si la Taula s’hauria de posicionar o no respecte afectacions d’obres sobre camins tradicionals, com en el cas recent d’un nou accés motoritzat que s’està construint al nucli d’Àrreu (Alt Àneu). De fet, la Taula de Camins ja va fer pública el desembre de 2018 una Declaració per a la recuperació, protecció i manteniment de la xarxa de camins tradicionals dels Pirineus.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació