Dilluns, 29 d'abril de 2024
procés català

La Junta Electoral requereix a sis ajuntaments pallaresos la retirada de símbols «partidistes»

Als consistoris de Tremp, Sort, la Pobla de Segur, Baix Pallars, Alins i Tírvia, a instàncies d’una denuncia de l’associació Aixeca’t-Levántate

Jordi Ubach Llorens 18 d'abril de 2019 a les 17:17
Un llaç groc sobre un cartell del PSC a Sort | Cedida
La Junta Electoral de Zona (JEZ) de Tremp ha resolt aquest dijous al migdia requerir a sis ajuntaments pallaresos la retirada dels edificis i espais públics, abans del dissabte dia 20 a les 14 hores, de tot símbol “que pugui considerar-se partidista” o que “permeti la seva identificació amb alguna candidatura que concorri a les eleccions generals”. Els consistoris requerits són els de Tremp, Sort, la Pobla de Segur, Baix Pallars, Tírvia i Alins.

Segons ha pogut saber Pallars Digital, la denúncia l’ha efectuat l’associació Aixeca’t-Levántate, una entitat que es defineix com a “constitucionalista” i que treballa per promoure “la neutralitat institucional en els processos electorals”. L’associació ha denunciat a la JEZ la col·locació “d’elements, símbols o lemes que poden ser susceptibles d’alterar la neutralitat institucional” als esmentats municipis.

La JEZ adverteix que en cas que aquesta simbologia no sigui retirada en el termini ordenat, s'incorreria en un delicte de desobediència i que els elements serien extrets “per la força pública”. 

Tremp i Sort s’ho estudien

Consultats per aquest diari, els alcaldes de Tremp i de Sort, Joan Ubach i Raimon Monterde, s’han mostrat disconformes amb aquesta decisió i han afirmat que estudiaran les accions a emprendre pels respectius consistoris. 

En quan a Sort, Monterde ha dit que entén que el requeriment parla de “tots els símbols” i que, per tant, la JEZ també es refereix a les banderoles electorals del PSC que pengen d’alguns fanals de la població. L’alcalde de Sort ha dit que trauran la simbologia i que començaran per “les més partidistes”, referint-se a les dels socialistes, i que després trauran la resta, tot i que ha dit que els llaços grocs “no són identificatius de cap partit”.
 
En el cas concret de Tremp, l’entitat Aixeca’t-Levántate adjunta en un annex a la denúncia una descripció exacta amb la ubicació i fotografies dels elements que, segons asseguren, vulneren la neutralitat institucional. Aquests emplaçaments són la rambla del Doctor Pearson, la plaça dels Països Catalans i la plaça Capdevila. A tots ells hi pengen estelades i llaços grocs.

Aquesta és la segona ordre que s’envia a l’Ajuntament de Tremp, que el passat 2 d’abril ja va rebre un requeriment a instàncies, en aquella ocasió, de Ciutadans. El consistori va acabar traient del balcó la pancarta per la llibertat dels presos polítics i el llaç groc. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació