Divendres, 19 d'abril de 2024
geoparc

La Conca de Tremp-Montsec celebra el primer aniversari de la declaració de Geoparc Mundial per la Unesco

Durant aquest any s'ha constatat que l'interès per visitar el territori ha augmentat

Redacció 18 d'abril de 2019 a les 09:11
Els Malfargats de Pallars realitzant un castell davant l’Argenteria | ACN
El Geoparc Conca de Tremp-Montsec ha celebrat aquest dimecres el primer aniversari de la declaració de la Unesco com a tal. S'ha fet conjuntament amb la colla castellera Malfargats del Pallars amb l'objectiu d'unir dos figures de la zona destacades per la Unesco: els castellers i la geologia. La festa s'ha fet just davant de l'Argenteria, un símbol geològic del Pallars i molt concorregut pels amants de la geologia així com pel públic en general.

El coordinador del Geoparc, Guillem Puras, ha explicat que s'està treballant amb una estratègia global de desenvolupament local i això significa que els resultats no es veuen a curt termini. No obstant això, assegura que durant aquest primer any l'interès per aquest territori ha augmentat. Segons ha remarcat, durant aquests 12 primers mesos no s'han ni duplicat ni triplicat els visitants però sí que s'han assentat les bases perquè la geologia sigui un motor més de desenvolupament territorial i econòmic.

Puras ha recordat que s'ha de seguir treballant, donat que el reconeixement de la Unesco serveix per a quatre anys. Transcorregut aquest temps, ha explicat, els avaluadors tornaran a visitar el territori Geoparc per veure què s'ha fet durant aquest temps i si aquest territori segueix mereixent el reconeixement de Geoparc Mundial.

Va ser el 17 d'abril de 2018 quan el territori Conca de Tremp-Montsec va entrar a formar part de la Xarxa de Geoparcs Mundials de la Unesco. L'àmbit territorial del Geoparc comprèn tot el Pallars Jussà, el municipi de Baix Pallars al Pallars Sobirà, el de Coll de Nargó a l'Alt Urgell i els de Vilanova de Meià, Camarasa i Àger a la Noguera.

En aquesta zona es porten a terme diferents projectes relacionats amb el desenvolupament rural sostenible. La majoria, vinculats als valors del patrimoni natural i cultural que caracteritzen la personalitat del territori. Ara, amb el Geoparc, se'n destaca la importància del patrimoni geològic i paleontològic. 

La catalogació de Geoparc Mundial de la Unesco, permet la potenciació d'activitats i iniciatives guanyant visibilitat i coordinació entre els agents socials públics i privats, garantint en tot moment la participació de la comunitat local en el desenvolupament del projecte.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació