Dijous, 25 d'abril de 2024
fotografia

Jordi Mir presenta una exposició de fotografies antigues del terme d'Isona

La mostra repassa els diferents pobles però també els monuments que adornen el terme

Redacció 28 de març de 2019 a les 12:21
L’exposició mostra fotografies com aquesta d’Isona | Jordi Mir
El vestíbul de l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, a Tremp, acollirà des d’aquest divendres i fins el 30 d’abril una exposició de fotografies del filòleg i escriptor trempolí Jordi Mir. Es tracta d’una mostra de l’arxiu personal de Mir sobre el terme d’Isona i Conca Dellà.

El Pallars Jussà va passar el segle passat de tenir 34 municipis als actuals 14. En aquest fet, hi va influir d’una manera directa la creació del d’Isona i Conca Dellà que, l’any 1970, va aplegar els d’Isona, Benavent de la Conca, Conques, Figuerola d’Orcau, Orcau i Sant Romà d’Abella, amb una superfície total de 140 km2.

Ara, al cap de mig segle, és un bon moment per repassar el resultat d’aquella unió. Les fotografies de l’època ens permeten veure l’estat precari en què es trobaven la dotzena i mitja de pobles que la formen i avui podem dir que tots han mantingut o han augmentat el poblament i han millorat molt el seu aspecte, fora dels que, com Montadó, Montesquiu,
Galliner o el Pui de l’Anell, ja estaven en un procés d’abandó que no han pogut superar.

La mostra repassa també els monuments que adornen el terme, com els castells d’Orcau i de Llordà, els esglésies romàniques de Covet i la de Biscarri, la muralla romana d’Isona, els conjunts pictòrics de l’església de Conques o el santuari de la Mare de Déu del Prat de Figuerola.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació