17 d'abril de 2024
doctor music festival

Indignació al Pallars per la més que possible marxa del Doctor Music a Montmeló

Els hotelers del Pallars valoren la marxa de Doctor Music com una «pèrdua terrible», els polítics es mostren sorpresos i la marxa de cotxes de dissabte es manté

Redacció 28 de març de 2019 a les 10:10
Pla general de l'esplanada d'Esterri d'Àneu on s'havia de celebrar el Doctor Music Festival | ACN
El sector turístic del Pallars ha qualificat la possible marxa del Doctor Music Festival dels prats d'Escalarre al circuït de Montmeló com una "pèrdua terrible". El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, el pallarès Josep Castellarnau, ha assegurat que els establiments de la zona tenien el 80% de les reserves venudes, tant al Sobirà com a les comarques veïnes de la Val d'Aran i el Pallars Jussà.

Castellarnau ha explicat que els hotels, cases rurals, càmpings i allotjaments turístics ho tenien "tot reservat per al festival i ara de cop i volta això ha canviat perquè se l’emporten". Aquesta marxa suposarà pel Pallars Sobirà l'anul·lació de totes les reserves per als dies del certamen que està programat per l'11, 12, 13 i 14 de juliol als prats d'Escalarre, a la Guingueta d’Àneu, però també en la majoria dels casos pels dies anteriors i posteriors al festival.

La promotora no ha comunicat res encara al sector turístic tot i que al seu dia els van demanar col·laboració i es van fer reunions per instar-los a bloquejar les reserves per les dates del festival i també amb anterioritat i posterioritat per acollir tot el personal que hauria de treballar en el muntatge i desmuntatge de la infraestructura prevista per a 55.000 persones. Segons Castellarnau això s'ha traduït amb què els hotels i els càmpings només han pogut garantir un 10% de les reserves als clients habituals ja que el 90% restant estaven reservades per a Doctor Music. Això suposarà que a principis de juliol hi haurà molt poca ocupació turística a la zona.

Castellarnau recorda que quan es van fer les tres primeres edicions del Doctor Music Festival es va posar al mapa mundial el Pallars Sobirà i la publicitat que havia de suposar questa nova edició ara "no es farà i tampoc hi haurà la repercussió per a tots els col·lectius". Castellarnau ha remarcat que el turisme és el principal motor econòmic del territori i molts pagesos tenien llogades les finques per fer el festival. Així mateix, ha assegurat que els petits negocis i els restaurants també es veuran afectats per la marxa del festival.

Les institucions locals, sorpreses i indignades

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha convocat per aquest dijous al vespre un Consell d’Alcaldes extraordinari per debatre el tema. El seu president, Carles Isús, ha assegurat en declaracions a RAC1 que al canvi d’ubicació del festival ha estat una “decepció absoluta i un menysteniment a la voluntat de tota la comarca”.

L’alcalde de la Guingueta d’Àneu, Josep Antoni Cervós, s’ha manifestat en la mateixa línia. En declaracions a La Xarxa va dir que el canvi d’emplaçament del Doctor Music suposa “un entrebanc més pels projectes de dinamització econòmica que s'estan tirant endavant a la comarca”. Cervós ha fet un “clam” a l'administració perquè ajudi “a que el Pallars pugui tirar endavant”. L’alcalde creu que la despoblació “està empobrint aquestes comarques”.
 

Vaques amb flotadors i maniguets als prats d’Escalarre. Foto: Plataforma DrMusic alPallars


La Diputació de Lleida al costat del territori

Fonts de la Diputació de Lleida han indicat que des de la institució estaran al costat de les decisions que es prenguin al territori davant la possible marxa del festival i han indicat que aquest dijous seran a la reunió d'alcaldes convocada a Sort amb presència del diputat i alcalde de Rialp, Gerard Sabarich. Així mateix han anunciat una reunió amb els afectats de forma “immediata”. Respecte a la partida econòmica de 200.000 euros que s'havia de destinar per a la celebració de festival, les mateixes fonts han indicat que en cas que no es faci, “no s’esfumarà” i caldrà veure que se'n fa però “serà pel territori”.

Es manté la protesta de dissabte

La plataforma que s'ha creat per reclamar que el Doctor Music Festival es quedi a Escalarre ha assegurat que manté la protesta programada per dissabte amb una marxa lenta de cotxes des de Tremp fins als prats on s'hauria de fer el festival. Segons fonts de la plataforma, la marxa agafarà un caire de “mobilització” amb la intenció de “revertir la situació cap a un empoderament del territori” i la creació d’“iniciatives col·lectives” de dinamització del Pallars.

Ahir, el grup de rock de la Pobla de Segur, Maritrini y Sussicarios, va publicar un irònic vídeo gravat als prats d’Escalarre on fa mofa de la inundabilitat de la zona.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació