Divendres, 19 d'abril de 2024
noguera pallaresa

Finalitzades les obres a la presa de l’Hostalet de Sort

Permetran, a partir del mes d’abril, millorar la seguretat en aquest tram de riu i que les embarcacions puguin seguir navegant fins el Pallars Jussà

Jordi Ubach Llorens 14 de març de 2019 a les 09:55
Palistes superant la presa de l’Hostalet, el passat estiu, caminant pel marge del riu | ACN
Les obres de la presa de l’Hostalet de Sort, al riu Noguera Pallaresa, ja estan pràcticament enllestides. Així, la temporada d’esports d’aventura començarà aquest divendres 15 de març -data d’inici del conveni de l’aigua entre Endesa i el Consell Comarcal- amb aquesta actuació com a principal novetat. L’adequació de la presa permetrà a les barques poder seguir navegant pel riu en un total de 50 quilòmetres, un cop acabin també les obres al camp de regates de Sort.

La nova rampa de formigó, d’uns 12 metres, ja és ben visible i permetrà el pas de l’aigua i dels navegants sense obstacles, de manera que les barques podran seguir riu avall en un tram on anteriorment havien de sortejar el desnivell pel lateral del riu. En aquesta zona, concretament, s’hi formava un remolí que posava en perill la seguretat dels clients d’esports d’aventura.

El curs del riu s’ha desviat mentre han durat les obres. Actualment, segons ha informat a Pallars Digital el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, s’està esperant que acabi l’època de fresa de la truita, previst per finals d’aquest mes, per a tornar a portar les aigües al seu curs inicial. L’obra ha tingut un cost de 280.000 euros i s’ha finançat gràcies a fons europeus i a un ajut del departament de Turisme de la Generalitat.

Isús ha remarcat la complexitat de treballar al riu Noguera Pallaresa, ja que s’han hagut de coordinar factors com la climatologia, el cabal, la fauna i els interessos de les empreses d’esports d’aventura, que igual que Endesa, s’han adaptat molt als timings de les obres, segons assegura el president. 
 

Una màquina i un camió treballant al camp de regates de Sort. Foto: ACN


Per Isús, aquesta obra representarà “una millora molt important”, especialment pel sector del ràfting, perquè permetrà ampliar l’oferta turística tot eliminant un risc com era el remolí que es formava a la presa. El president comarcal ha mostrat la seva satisfacció per l’ampliació dels quilòmetres navegables de la Noguera Pallaresa, i ha recordat que juntament amb la millora de la presa de Sossís, les embarcacions podran arribar sense interrupcions fins l’embassament de Sant Antoni.

Un salt qualitatiu per les empreses d’esports d’aventura

Pel president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, l’actuació a la presa de l’Hostalet és una obra “clau” que suposa un “salt qualitatiu” pel desenvolupament turístic de la Noguera Pallaresa. “Convertirem el riu en navegable en més de 50 quilòmetres i amb un desnivell acumulat de 1.000 metres” un fet que, segons Dolcet, es traduirà en una millora pel que fa a la seva competitivitat a nivell internacional. 

Ara, com han recordat tant Isús com Dolcet, manca una segona actuació a la presa de Sossís, al Pallars Jussà, que permetrà navegar pel riu sis quilòmetres més fins a l’embassament de Sant Antoni, a la Pobla de Segur i farà que el Noguera Pallaresa tingui fins a 55 quilòmetres navegables.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació