Divendres, 26 d'abril de 2024
carnaval

Les escudelles i les sardinades posen el punt final al Carnaval pallarès

Una de les escudellades més tradicionals, la Guixa d’Isona, ha tornat a repartir enguany unes 400 racions

Redacció 7 de març de 2019 a les 09:12
El dinar va aplegar desenes de persones a la plaça del Bisbe Badia | Ajuntament d'Isona
Amb la celebració de les populars escudellades i sardinades, el Pallars ha posat aquesta setmana el punt final a les celebracions del Carnaval. Un dels actes més concorreguts, a banda dels que se celebren a les capitals pallareses, és la Guixa d’Isona, una festa centenària que va aplegar el passat dimarts centenars de persones a la població.

La guixa és una mena d’escudella que s’ofereix gratuïtament en un dinar popular en el que tothom hi és convidat i que té lloc a la plaça del Bisbe Badia. Aquest any s’han servit unes 400 racions, i no ha faltat qui se n’ha endut en olles i tuppers a casa per a poder repetir un altre dia.

Els ingredients per a preparar-la van ser recollits casa per casa en el que es coneix com La Plega, que va tenir lloc el passat 2 de març. Els més petits, muntats en una carrossa decorada per a l’ocasió, van ser els encarregats de recollir els fideus, cigrons, carabasses i els demés ingredients necessaris. 

La preparació de la guixa va començar el dia abans, el dilluns. Es va fer una crida per demanar col·laboració ciutadana i un bon grup de veïns i veïnes van anar a pelar patates, triar carabasses, netejar cigrons i mongetes i a fer tot allò necessari perquè l’endemà sortís una guixa per llepar-se’n els dits.
 

Els calders de la Guixa d’Isona bullint a foc lent. Foto: Ajuntament d'Isona


La Guixa s’ha cuit enguany en uns 22 calders sobre un foc de llenya. Durant les vàries hores de cocció necessàries la zona del calders és sempre un bullici de gent. L’escena és presidida pel rei Carnestoltes, qui controla que els cuiners no deixin de remenar els calders. Els nenes i nenes de l’escola AESO van visitar la zona dels calders amb les disfresses que cada any preparen per cantar una cançó especial per l’ocasió.

Quan els calders van estar estat a punt, una cinquantena de veïns els van portar a pes fins a la plaça del Bisbe Badia, en una feina feixuga. Un cop repartida la guixa, va començar el dinar popular amb amanides i llonganissa blanca i negra elaborades a Isona com a acomapnyament. De postres, taronges, i per fer baixar el menjar, aigua i vi.

Com no pot ser d’una altra manera, la festa va continuar amb el ball de carnaval, on petits i grans es van disfressar. En acabar, es va cremar el rei carnestoltes, donant per finalitzada La Guixa 2019.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació