Dilluns, 29 d'abril de 2024

Presentació dels resultats de la 2a Beca Jesús Castells i Serra a l'Epicentre de Tremp

Noemí Riudor, guanyadora de la segona beca de recerca del Pallars Jussà, va exposar divendres el seu treball davant una quarantena de persones

Pallars Digital 16 de novembre de 2013 a les 08:00
Aquest passat divendres ha tingut lloc a l'Epicentre de Tremp la presentació dels resultats de la 2a Beca Jesús Castells i Serra de recerca del Pallars Jussà. La xerrada ha anat a càrrec de la historiadora Noemí Riudor, que ha presentat el seu treball 'Anàlisi de la població reclusa de la presó del Partit Judicial de Tremp (1938-1939)', que tracta sobre l'activitat penitenciària de la presó de Tremp en aquest període de temps.
 
A banda de la guardonada, l'acte va comptar amb la presència del president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Joan Ubach; el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tremp, Joan Pascual; i el cap del Servei de Coordinació General d'Arxius, Enric Cobo.
 
El treball 
 
Les poblacions dels Pallars van viure els dos primers anys de la Guerra Civil, allunyades del front. A partir de l´abril de 1938, però, la situació va canviar. El 7 d´abril de 1938 les tropes rebels ocuparen Tremp i el front de guerra es va estabilitzar al llarg dels dos Pallars on hi va romandre sense gaires canvis fins el febrer de 1939. Durant els nou mesos que el front de guerra quedà establert als Pallars, es visqueren els combats de ben a prop i la població civil patí directament les conseqüències de la repressió de l'exèrcit rebel. 
 
Un dels efectes de la repressió sobre la població civil foren els empresonaments. L'Arxiu Comarcal del Pallars Jussà conserva la documentació de la presó del Partit Judicial relativa a les altes i baixes dels presos durant els anys 1938-1939, des del moment en el qual el front s'establí a les comarques del Pallars Jussà i Sobirà i fins al final de la guerra. 
 
L'estudi d'aquesta documentació ha permès elaborar una base de dades en la qual hi figuren 1340 noms (89 dones i 1251 homes dels quals 277 eren militars), que van passar per la presó de Tremp entre el 25 d'abril de 1938 i l'11 de novembre de 1941. Entre l'abril de 1938 i el desembre de 1939 per la presó de Tremp hi van passar, com a mínim, 440 persones originàries i/o veïnes de poblacions del Pallars Jussà, 63 del Pallars Sobirà, 76 de l'Alta Ribagorça, 13 de la Val d'Aran i 3 de l'Alt Urgell.
 
Publicació en format paper
 
Durant la presentació, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Joan Ubach, va anunciar un acord establert recentment amb l'IDAPA que permetrà, a partir d'ara, donar sortida en format paper a tots els treballs guanyadors de la Beca. També inclou els treballs guardonats en les dos primeres edicions de la Beca.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor