Divendres, 26 d'abril de 2024
parc astronòmic

La Generalitat vol augmentar la superfície protegida de cel nocturn del Montsec

Entre les dades recollides l'any 2018, destaca l'excel·lent qualitat de les zones del nord del Parc Nacional d'Aigüestortes

Redacció 12 de febrer de 2019 a les 10:30
Des del Parc Astronòmic del Montsec s'observa l'excel·lent cel nocturn | Parc Astronòmic del Montsec
La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ha finalitzat la campanya d’actualització i millora de les dades de l’avaluació de cel nocturn del 2018 a Catalunya. Entre les actuacions, s’han realitzat mesures a la zona nord del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (a la Vall d'Aran) i s’han actualitzat les zones del Montsec.

En aquest sentit, el Montsec manté els nivells de qualitat excel·lents dels anys anteriors. Per aquest motiu, recentment la Fundació Starlight va renovar la Certificació com a Reserva i Destinació Turística Starlight a la zona per quatre anys més. La qualitat a l’Observatori Astronòmic del Montsec és de valors excel·lents a pràcticament tot el cel nocturn. Així, aquest 2019 s’estan duent a terme projectes d’ampliació per a zones d’especial qualitat, amb l’augment de l’àrea d’influència del Montsec i la del Parc Natural de la Serra del Montsant.

Les dades obtingudes durant la campanya s’han afegit a la xarxa catalana de seguiment de la contaminació lumínica, que proporciona informació de l’estat del cel nocturn des de fa cinc anys. Entre els resultats més destacats es constata que les zones del nord del Parc d’Aigüestortes tenen una qualitat excel·lent.

Els resultats de les campanyes de mesurament es publiquen en el Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es representen les dades en un format de fàcil consulta i accés. En el visor del mapa hi apareixen els nivells de qualitat del cel nocturn i els valors mitjans mesurats de brillantor del fons del cel, de més utilitat per a professionals i aficionats a l’astronomia.

Accions iniciades l'any passat

L’any 2018 van començar diversos projectes de protecció i es va declar com a Punt de referència (màxima distinció per a la preservació ambiental del medi nocturn) el Parc Natural de la Serra de Montsant. L’únic espai que disposava d’aquesta distinció fins llavors era l’Observatori Astronòmic del Montsec, protegit l’any 2005. El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha rebut el distintiu de Reserva i Destí Turístic de la Fundació Starlight i ha iniciat els tràmits per tenir la protecció ambiental que proporciona la figura de Punt de referència.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació