Dimecres, 24 d'abril de 2024
noguera pallaresa

Paralitzades les obres del camp de regates de Sort

L'Ajuntament defensa que el projecte té tots els permisos corresponents per fer les obres al Noguera Pallaresa, de cara als Mundials de piragüisme del 2019

Ivet Eroles 7 de febrer de 2019 a les 10:02
Raimon Monterde conversa amb els Agents Rurals que van notificar l’aturada de les obres | ACN
Els Agents Rurals van notificar dimecres a l'alcalde de Sort, Raimon Monterde, l'ordre de paralitzar les obres que es fan al riu Noguera Pallaresa, a petició dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de Lleida. L'alcalde va rebre la notificació a tocar del riu, on s'havien concentrat una vuitantena de persones per mostrar la disconformitat amb l'ordre. 

Els Agents Rurals van aixecar l'acta amb les explicacions de l'alcalde, que ha manifestat que la celebració del Mundial de piragüisme d'Estil Lliure depèn de les obres d'aquests dies, i en declaracions a Pallars Digital, ha explicat que no entenen el perquè de la paralització de les obres, ja que el consistori té tots els permisos necessaris. Des del Departament d'Agricultura neguen aquest extrem.

En aquest sentit, l'Ajuntament de Sort ha emès un comunicat on detalla la seva visió. Explica que aquesta aturada “preventiva” per part del Departament "segurament és deguda a les amenaces de denúncia de les associacions Ipcena i Rius amb Vida", que al·leguen una afectació a les truites i els seus ous. L’Ajuntament de Sort acata l'aturada, però la considera "injustificada", perquè segons el consistori les obres s’han iniciat amb tots els permisos administratius i informes tècnics requerits, "contràriament al que denuncien les associacions ecologistes".

L'equip de govern informa que les obres es van començar a finals de gener, tot i que es tenia el permís per iniciar-les a final de desembre, segons l’afectació a la truita. També matisa que "dins del pla d’actuacions també estava previst el pla de rescat de la truita a la zona afectada".
 

Imatge del riu Noguera Pallaresa amb una màquina treballant al fons. Foto: Rius amb Vida


L'Ajuntament manifesta la seva preocupació davant els fets ocorreguts, ja que poden afectar "molt negativament a Sort i al Mundial 2019, causant perjudicis esportius i econòmics", tenint en compte que el temps per la intervenció està limitat per propi riu, que a partir del 15 de març, per un tema de cabal, faria inviables les obres. Davant d'això, des de l’Ajuntament s'està treballant per reconduir la situació, parlant amb les associacions i el Departament, "per tal de poder reiniciar les obres el més aviat possible".

Les entitats ecologistes Rius amb Vida i Ipcena havien amenaçat de portar als jutjats les obres si la Generalitat no les aturava. Els ecologistes denuncien que les obres han provocat la destrucció dels nius amb els ous de les truites autòctones a la zona on s'està actuant, que és Reserva Genètica de Truites. Rius amb Vida i Ipcena demanen que els treballs s'ajornin fins al març, "quan haurà finalitzat l'eclosió dels ous" i, per tant, "es podrà efectuar el rescat piscícola amb garanties".

Els ecologistes argumenten que la zona on s’han fet les obres, a la Noguera Pallaresa, està qualificada per llei com a Reserva Genètica de Truites. Aquest fet suposa ''un greu delicte'', tipificat al codi penal, segons ha dit el representant de Rius amb Vida, Josep Grau. A més, considera que els treballs "vulneren la llei estatal de patrimoni natural”.

Els ecologistes han tornat a denunciar aquest dimecres que l'empresa que té atorgades les obres d'ampliació del tram de piragüisme d'aigües braves de Sort va iniciar els treballs sense el "preceptiu" rescat de la fauna piscícola, exigit per la Llei de Pesca en vigor, segons ha dit el representant de Rius amb Vida, Josep Grau.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació