Divendres, 26 d'abril de 2024
feina

Uns 150 jubilats d'Endesa es manifesten a la Pobla de Segur

L'empresa preveu retirar als antics treballadors els drets socials adquirits com bonificacions en la factura de la llum

Redacció 23 de gener de 2019 a les 09:18

Uns 150 jubilats i treballadors d'Endesa s'han manifestat aquest dimarts a la Pobla de Segur per denunciar les retallades que els vol aplicar la companyia. Des de l'1 de gener estan rebent una carta en la qual se'ls notifica que en un període de sis mesos els retiraran tots els drets socials adquirits. Els afectats diuen que es tracta de drets documentats des del 1928 i que la companyia els hi oferia per complementar els ''baixos sous'' que els pagava.

Al Pallars Jussà hi ha 212 persones afectades, al Sobirà 60 i al global del Pirineu s'estima que hi han unes 500 persones a les que repercutirien les retallades d'Endesa. Entre els drets que els volen suprimir destaquen les bonificacions en la factura de la llum, ajuts socials per fer vacances, ajudes pels fills durant els estudis i bonificacions sanitàries. 

Jubilats en lluita

Josep Ensenyat, representant dels jubilats del Pallars, ha dit que són drets adquirits que ara vol retirar la companyia de manera unilateral. Ensenyat ha afegit que seguiran en lluita per defensar el que creuen que "s'han guanyat i és seu". El dimarts dia 29 de gener la concentració està prevista al Pont de Suert i el dimarts dia 5 de febrer a la Val d'Aran.

Tal com hem informat a Pallars Digital, aquesta no és la primera manifestació que organitzen, el passat 15 de gener ja es van mobilitzar a Lleida amb la intenció de repetir aquestes accions cada dimarts.
 

Els jubilats d’Endesa en la manifestació d’aquest dimarts a la Pobla. Foto: ACN


A la Pobla també s'hi ha manifestat afectats de la Val d'Aran com l'Antonio Asensio, que ha destacat a més de les bonificacions en la factura de la llum, l'ajut que reben pels fills en cas d'estudiar fora de la zona on es troben. Asensio ha afegit que en el cas de la Val d'Aran és una bonificació “important" que ajuda a moltes famílies.

Enric Fueyo, de l'Alta Ribagorça, ha explicat que la retirada de la bonificació en la factura de la llum en molts casos voldrà dir "passar fred" a l'hivern. Fueyo ha defensat que és un complement del sou que els donaven, ja que en dècades passades era "molt precari". Per Fueyo, aquesta "és una lluita" que esperen guanyar.

700 milions d'euros en beneficis socials

L'origen de la problemàtica neix perquè no s'ha pogut acordar un nou conveni col·lectiu entre l'empresa i els treballadors. Segons els afectats, la direcció de l'empresa, actualment controlada per la italiana Enel com accionista majoritària, creu que com que no hi ha cap conveni en vigor, pot no aportar els 700 milions d'euros per fer front a tots els beneficis socials que durant "molts anys" havien aconseguit "conveni rere conveni", i que l'empresa abonava en concepte de "salari en espècies".

L'empresa reitera la voluntat de negociar

Des d'Endesa defensen que s'han celebrat més de cinquanta reunions i després de 14 mesos de negociacions entre ambdues parts i no s'ha arribat a un acord i per tant, no s'ha pogut renovar aquest conveni. Això vol dir que els treballadors en actiu mantenen les bonificacions i beneficis perquè tenen una relació contractual amb l'empresa però els jubilats no, perquè no existeix cap contracte i perquè sense el conveni no hi ha cap tipus de possibilitat que se'n puguin beneficiar.

Fonts de la companyia han reiterat la voluntat i l'interès d'Endesa de disposar d'un conveni col·lectiu però afirmen que s'ha de modernitzar i adequar-lo a la situació de la societat actual. En aquest sentit, han recordat que es va proposar racionalitzar el consum energètic amb mesures relacionades amb el consum i les bonificacions que reben els treballadors i jubilats d'Endesa i que la part social la va rebutjant, pretenen inclús que s'augmentés el topall d'aquestes bonificacions de consum.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació