Diumenge, 28 d'abril de 2024
nevada

La neu talla el Port de la Bonaigua i obliga a posar cadenes en set carreteres del Pallars

Fins a 413 alumnes s’han vist afectats aquest dimecres per la cancel·lació del transport escolar al Pallars | El perill d’allaus és fort a l'Aran i el nord del Pallars Sobirà i es manté activada l’alerta del plans Neucat i Ventcat

Jordi Ubach Llorens 23 de gener de 2019 a les 16:31
Imatge de la nevada a la carretera C-13, al seu pas per Sort, aquest matí | ACN
Les previsions s'han complert i des de primera hora d’aquest matí neva amb persistència al Pallars. La nevada més important des de l'inici de l'any està provocant problemes a les carreteres principals de la serralada com la N-260, la C-13 i la C-28. Al Pallars Sobirà, a més, s'ha suspès de bon matí el transport escolar a la zona nord, segons han indicat fonts del Consell Comarcal, afectant un total de 351 alumnes de 32 rutes. Al Jussà, han estat 62 els alumnes afectats d’un total de set rutes.

Segons el Servei Català de Trànsit, a primera hora d’aquesta tarda la C-28 al Port de la Bonaigua seguia tallada al trànsit per perill d'allaus. A més, és obligatori utilitzar cadenes a la N-260 entre Soriguera i Ribera d'Urgellet i hi ha restricció per a vehicles pesants a la mateixa carretera entre Sarroca de Bellera i Sort. 
 

Els panells electrònics indiquen el tall del Port de la Bonaigua a Esterri d’Àneu. Foto: ACN


També cal circular amb cadenes a la C-13 entre Sort i Esterri d’Àneu, a la C-28 a Esterri d’Àneu, a la C-147 entre Esterri d’Àneu i Alós d’Isil, a la L-503 a la Torre de Capdella, a la L-504 entre Llavorsí i Tavascan i a la L-510 entre la cruïlla de la L-504 i Àreu.

L'abundant nevada de les últimes hores ha deixat gruixos de neu que superen els deu centímetres en diverses capitals de comarca del Pirineu. Hi ha 28 centímetres a Vielha, 19 a la Seu d'Urgell, 16 a Sort, 14 a Puigcerdà o 4 a Tremp, on l’Ajuntament ha activat aquest migdia el seu pla d'emergències per nevades. Al marge de les capitals pirinenques, s'han recollit 38 centímetres de neu a l'estació de Bagergue (1.417 metres), 27 a Certascan (2.400 metres), 25 a la Bonaigua (2.266 metres), 22 a Esterri d'Àneu (960 metres) i 20 centímetres a Os de Civís (1.640). 

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté activat un avís per risc de neu per l'acumulació de 20 centímetres per sobre dels 700 metres. El nivell de risc és molt alt a la Val d'Aran, alt als Pallars, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Ripollès i moderat en altres comarques com la Garrotxa, l'Alt Empordà, el Berguedà, Solsonès, l'Anoia, la Segarra, l'Alt i el Baix Camp, la Conca de Barberà i el Priorat.
 

La neu també ha fet acte de presència a Tremp. Foto: Llibert Cases


Protecció Civil de la Generalitat, de la seva banda, manté en alerta el pla Neucat per les nevades intenses que hi ha des d’ahir al Pirineu i Prepirineu. Aquestes nevades es poden mantenir les properes hores, per la qual cosa cal extremar molt les precaucions a les carreteres. Protecció Civil ha posat també en prealerta el pla Allaucat pel perill d’allaus Fort (4 sobre 5) a l’Aran i nord del Pallars Sobirà a partir d'aquest migdia. 

Pel que fa a la previsió per les pròximes hores, a l'extrem nord del Pirineu nevarà a totes les cotes, i a la resta del territori la cota de neu se situarà al voltant dels 600 metres, i puntualment per sota. A mesura que avanci la jornada anirà guanyant terreny el vent –el Servei Meteorològic també ha emès un avís de risc-. Dijous mantindrem el vent reforçat a les cotes altes amb precipitacions que s’allargaran fins el migdia en qualsevol cota, amb tendència a desaparèixer cap al final de la jornada. 


 TRÀNSIT: Consulta aquí totes les incidències viàries per la nevada

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació