Dijous, 25 d'abril de 2024
holocaust

L’exposició «Perseguits i salvats» viatja a Tel Aviv

La mostra recull el periple dels exiliats jueus que van creuar els Pirineus fugint de l'Holocaust nazi

Redacció 14 de desembre de 2018 a les 09:11
Inauguració de l'exposició a una biblioteca de Tel Aviv | Diputació de Lleida
Aquest dijous s'ha inaugurat a Tel Aviv l'exposició Persecuted and saved: Catalonia and jewish refugees during WWII (Perseguits i salvats: Catalunya i els jueus refugiats durant la Segona Guerra Mundial), a la Sourasky Central Library Tel Aviv University d'Israel, amb la presència del vicepresident segon de la Diputació de Lleida, Gerard Sabarich.
 
La mostra s'articula en cinc parts: una dedicada a la solidaritat de lleidatans anònims que van ajudar els que fugien de l'Holocaust, una segona sobre els detonants que van disparar les alarmes entre el poble jueu, una tercera que se centra en els mètodes de repressió, una quarta que fa referència al context històric dels Pirineus i una cinquena que contextualitza l'Estat espanyol.

L'exposició està organitzada pel Sim Daniel Abraham Center for International and Regional Studies, el Elias Sourasky Chair of Iberian & Latin American Studies, el Khan Institute for History of the Mediterranean Basin, el Lester and Sally Entin Faculty of Humanities, l'Elias Sourasky Library i la Diputació de Lleida.

El Pallars som a escenari de la ruta
 
Perseguits i salvats ha permès recuperar i senyalitzar les rutes d'evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta de sis rutes senyalitzades que transcorren per les comarques de la Val d'Aran i l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya.
 
L'exposició seguirà el seu periple europeu el mes de gener i restarà oberta, a partir del dia 10, a l'Instituto Cervantes de Cracòvia, a Polònia.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació