Dimecres, 24 d'abril de 2024
autopista elèctrica

Activistes posen en dubte que REE descarti l'Autopista Elèctrica del Pallars

La Plataforma Unitària Contra l'Autopista Elèctrica Peñalba-Arnero-Isona aporta documents per desacreditar a Red Elèctrica de España

Ivet Eroles 11 de desembre de 2018 a les 11:21
Roba estesa en una torre elèctrica durant una acció de protesta a la Pobla | Plataforma
La Plataforma Unitària Contra l'Autopista Elèctrica adverteix en un comunicat que no és cert que Red Eléctrica de España (REE) hagi descartat l'Autopista Elèctrica Peñalba-Arnero-Isona. Tal com hem publicat a Pallars Digital, segons fonts de REE i del Consell Comarcal del Pallars Jussà, s'hauria descartat, de moment, el projecte de la línia de molt alta tensió que passa per Isona. Aquesta informació quedaria ratificada en una carta del Consell Comarcal adreçada a la Plataforma i que està recollida al seu blog.

De totes maneres, els membres de l'entitat no donen credibilitat a les paraules de REE, ja que consideren que tenen l'objectiu de "desmobilitzar" a la ciutadania. Referent a la subestació d'Isona, la plataforma assegura que Red Eléctrica de España menteix quan afirma que la pujada de potència de les línies d'alta tensió de la Pobla i Escalona no tenen res a veure amb la interconnexió elèctrica amb el Pirineu aragonès. I llancen la següent pregunta a l'aire: "Per què voldria construir aquesta empresa una subestació elèctrica planificada com el final del projecte de l'Autopista Elèctrica si realment descarten el projecte?".

Els membres de la plataforma han revisat la documentació del Ministeri per a la Transició Ecològica i d'ENTSO-E (la Xarxa Europea de Gestors de Xarxes de Transport d'Electricitat), on s'exposa que REE vol construir una subestació a Isona per replantejar, de cara el 2020, un nou projecte d'Autopista Elèctrica, i ho acompanyen amb un seguit de documents. Per als activistes, la informació que apareix en un informe d'ENTSO-E, posa de manifest que REE voldrà justificar el nou projecte d'Autopista Elèctrica per "evacuar" l'energia que es produirà a la nova central hidroelèctrica de bombeig Mont-negre.

Estem davant d'una nova estratègia?

"Ens creurem que REE renuncia definitivament a l'Autopista Elèctrica Peñalba-Arnero-Isona quan la veiem desmuntar les pilones que va instal·lar a principis dels anys 90 del segle passat per l'extint projecte d'interconnexió Aragó-Cazaril", afirma la Plataforma en un comunicat, que alerta que aquestes pilones es van construir sense cap Estudi d'Impacte Ambiental i que aquesta operació ja va ser indemnitzada per França després de descartar el projecte.

Per aquesta entitat, segons les conclusions de l'informe que l'Associació Electrotècnica Espanyola va fer el 2013 sobre l'Estudi d'Impacte Ambiental que va encarregar el Consell Comarcal del Pallars Jussà, se'n desprenen dues intencions: cablejar les torres de l'Aragó-Cazaril o avançar en un nou projecte d'interconnexió amb França.

Així doncs, ara els seus membres estan preparant al·legacions contra el projecte de subestació a Isona i, si és necessari, iniciaran les accions legals que corresponguin. Per aquest motiu, criden a la mobilització ciutadana i anuncien properes accions. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació