Dissabte, 27 d'abril de 2024
mai tant!

El «top 5» de Josep Borrell

Recollim algunes de les frases i cites del pallarès que han aixecat polseguera i han augmentat la polèmica entorn la seva figura

Redacció 12 de desembre de 2018 a les 11:19
Josep Borrell, centre d'atenció | Europa Press
El pallarès Josep Borrell, ministre d'Afers Extrangers del govern espanyol, és tot un mestre de la polèmica. Recentment ha estat sancionant amb una multa de 30.000 euros pel cas Abenoga, però aquest és només l’últim cas d’un llarg historial de controvèrsies, declaracions i cites sonades que tot seguit repassem en aquest recull. 

1. “Matar quatre indis”

En els últims dies, Borrell ha protagonitzat una nova polèmica. En un col·loqui a la Universitat Complutense de Madrid sobre el genocidi dels indígenes americans, Borrell va dir:

«Per què els EUA tenen un nivell més alt d’integració política? Primer perquè tots tenen el mateix idioma i segon perquè tenen molt poca història al darrere. Van néixer a la independència pràcticament sense història. L’únic que havien fet va ser matar quatre indis. Però, a part d’això, va ser molt fàcil»

En la mateixa intervenció, va parlar sobre el sentiment de pertinença a la Unió Europea, i fent al·lusió al gag de Dani Mateo, va comentar: "Tots els americans se senten americans i posen la bandera al jardí, i pobre de tu si la fas servir per mocar-te. Si a algú se li acut, ho pagaria car".

2. Bronques al Congrés dels Diputats

Fa uns dies, també va acusar a un diputat d'ERC d'haver-li escopit al Congrés, una declaració que també va tenir ressò mediàtic:

«Quan sortia una línia de diputats sortien amb el senyor Rufián, un d’ells m’ha escopit. [Qui?] No faré l’anatomia de l’escopit»

3. Catalunya és una nació?

En una entrevista a la BBC, afirmava a un periodista que Catalunya és una nació. Aquest li preguntava: "I suposo que reconeix, com diuen les Nacions Unides, el dret a l’autodeterminació. Si ho reconeix, per què no podeu permetre un referèndum d’autodeterminació?", Borrell oferia aquesta resposta:

«No és autodeterminació, és secessió. I la Constitució espanyola no ho permet. Tu pots preguntar per la secessió, però cal un canvi a la Constitució»

L'endemà, a Onda Cero ho matissava:

«Hi ha altres concepcions de nació. Per mi, en el cas de Catalunya, la nació és la nació sociològica, cultural, amb un sentiment d’identitat col·lectiu, però que no és la nació política, que és la base d’un Estat»

4. Desinfectar Catalunya

Les declaracions polèmiques de Borell no són noves. En la campanya electoral de fa un any, deia:

«Tu [Iceta] ets molt bona persona i els voldries perdonar de seguida, però l’han fotut molt grossa [...]. Abans de tancar les ferides cal desinfectar-les. Les coses, sense desinfectar-les, es podreixen [...]. Una societat no pot viure si el 40 i pico per cent pensa que li aniria millor fora. No pot ser»

5. Mofes a Junqueras

En el mateix míting polític, va aprofitar per fer conya d'Oriol Junqueras, que ja havia entrat a presó:

«El mossèn Junqueras des de la presó... Quan el veig em recorda el capellà del meu poble. Té la mateixa arquitectura física i mental»

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació