Dijous, 25 d'abril de 2024
ramaderia

Agricultura abona 2,86 milions d'euros d'ajuts a ramaders del Pallars

L'import correspon a l'ajut a la ramaderia ecològica i al segon pagament del 60% d'ajuts per a zones amb limitacions naturals

Redacció 17 de novembre de 2018 a les 09:47
Un ramat de vaques pasturant al Pallars Sobirà | ACN
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya continua efectuant els pagaments del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya PDR.cat2020, per tal de complir amb els compromisos assumits amb els agricultors i agricultores. Aquest divendres ha fet efectiu el pagament dels imports corresponents a la campanya 2017 de l’ajut per a la Ramaderia Ecològica i el pagament restant de l’ajut a les Zones amb Limitacions Naturals, que es correspon al 60% de l’ajut.

Aquests ajuts, amb compromisos a cinc anys vista, s’emmarquen dins del PDR.cat2020, amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). L’import total dels pagaments és de 5.126.928,29 euros de la Ramaderia Ecològica, a 531 beneficiaris de 30 comarques, i 6.651.042,76 euros del 60% restant de l’ajut a les Zones amb Limitacions Naturals, a 4.989 beneficiaris de 35 comarques, i amb un impacte en 302.710 hectàrees.

Ramaderia ecològica al Pallars

Al Pallars Jussà s'han pagat 68 expedients per un import total de 934.327,91 euros, i al Pallars Sobirà s'ha atorgat l'ajut a 96 expedients amb un import de 730.049,47 euros. Com es pot observar als gràfics que hi ha a continuació, tant el Jussà, com el Sobirà, són dels territoris amb més beneficiaris de l'ajut, fet que s'explica pel tipus de ramaderia que es desenvolupa principalment a la zona, de tipus extensiu.

L’objectiu de l'ajut és compensar el lucre cessant i els majors costos que suposen les pràctiques respectuoses envers el medi ambient que duen a terme els operadors i operadores ecològiques. L'operació té en compte la variació en el rendiment productiu, la millora de les instal·lacions i la reducció de la densitat animal, així com la disminució dels transports d'animals entre granges de cria i d'engreix.

També preveu la variació en els costos per l'increment de la despesa relativa a la major dedicació dels productors i la inclusió de farratges ecològics en la dieta, en substitució d'una dieta únicament basada en pinsos concentrats.
 

Distribució territorial dels beneficiaris de l'ajut a la ramaderia ecològica 2017. Foto: DARP

 

Distribució comarcal del nombre de beneficiaris de l'ajut a la ramaderia ecològica 2017. Foto: DARP
 

 

Distribució comarcal del pagament de l'ajut a la ramaderia ecològica 2017. Foto: DARP


Zones amb limitacions naturals

En aquest cas, s'han pagat 291 expedients del Pallars Jussà, en el primer pagament del 40% es van abonar 398.632,75 euros i en el segon pagament, del 60%, s'han pagat 597.949,11 euros, sumant un import total de 996.581,86 euros.

Pel que fa el Pallars Sobirà, s'han beneficiat 146 expedients, amb 399.739,44 euros quan es va abonar el primer pagament del 40%, i amb 599.609,14 euros en el 60% restant, acumulant un total de 999.348,58 euros.

Als gràfics es torna a observar, de nou, que els dos Pallars es troben compresos en zones amb especials limitacions naturals per desenvolupar l'activitat agrícola.

Amb aquesta partida de diners, es vol assegurar un ús continuat de les terres agràries, contribuir al manteniment d'una comunitat rural viable, que possibiliti la conservació del camp, i mantenir i fomentar sistemes agraris sostenibles amb especial consideració envers les exigències mediambientals.

Per això, es compensa els costos addicionals i les pèrdues de renda per la realització de l'activitat agrària en les zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques, concedint els pagaments als i les agricultores que duguin a terme la seva activitat en aquestes zones.
 

Distribució territorial dels beneficiaris de l'ajut de zones amb limitacions naturals. Foto: DARP

 

Distribució comarcal del nombre de beneficiaris de l'ajut de zones amb limitacions naturals. Foto: DARP

 

Distribució comarcal del total del pagament de l'ajut de zones amb limitacions naturals. Foto: DARP

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació