Dimecres, 24 d'abril de 2024
Investigació

L'Observatori del Montsec participa en el descobriment d’un nou planeta

Investigadors catalans lideren l'estudi en el que s'han analitzat dades recollides durant 20 anys

Redacció 15 de novembre de 2018 a les 13:38
Imatge de l'astre descobert | PAM
Un grup internacional d'astrònoms liderat per Ignasi Ribas, investigador de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i l'Institut de Ciències Espacials (ICE), i per Guillem Anglada-Escudé, investigador de la Queen Mary University of London, ha trobat un planeta candidat en òrbita al voltant de l'estrella de Barnard.

Es tracta d'una 'superterra freda' que orbita a sis anys llum de distància. Els astrònoms han obtingut "evidència significativa" d'un planeta amb una massa tres vegades més gran que la de la Terra que orbita l'estrella nana roja cada 233 dies. Aquestes dades situen la superterra a prop de l'anomenada 'línia de gel' de la seva estrella, pel que probablement, indiquen, sigui un món gelat.

Segons l'equip d'investigadors, si el planeta no tingués atmosfera la temperatura podria arribar als 150 graus sota zero, la qual cosa faria molt improbable que pogués tenir aigua líquida a la superfície.

El telescopi Joan Oró, a l'Observatori Astronòmic del Montsec, és un dels equipaments que ha participat en la troballa proporcionant mesures fotomètriques de l'estrella de Barnard gairebé cada nit durant més de cinc mesos. Aquest seguiment, que s'ha fet de forma coordinada des de diversos telescopis, és el que ha permès descartar que el senyal trobat fos originat per la mateixa estrella, i confirmar d'aquesta manera que es tractava d'un nou planeta, segons ha explicat Ribas.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació