Dimarts, 23 d'abril de 2024
Mossegada de salut

Prevenir l'obesitat infantil

La nutricionista Laura Espia ens dona informació sobre com prevenir l'obesitat dels nens i nenes, sobretot en l'àmbit educatiu i des de les famílies

Laura Espia 26 d'octubre de 2018 a les 13:41
Taula parada d’un menjador escolar | Arxiu
“Hola Laura, com a professors ens estem trobant amb molts casos d'obesitat en els nostres col·legis. Tot i que es fan programes dirigits als nens amb sobrepès, no són suficients, fins i tot en els centres intentem potenciar l'hàbit del bon esmorzar, però als pares i mares se’ls fa difícil fer-ho. Podries fer un article sobre això? Moltes gràcies"
 
Professora M.A.


L'obesitat infantil és un dels problemes de salut pública més greus del segle XXI. Segons l'últim informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es prediu que l'any 2020, 60 milions (el 9,1%) de nens i nenes seran obesos o tindran sobrepès.

Any rere any la prevalença d'obesitat i sobrepès en infants augmenta. Hem passat d'una prevalença mundial del 4,2% l'any 1990, a una prevalença del 6,7% en l'actualitat, i, segons prediu l'OMS, va en augment. Espanya i Catalunya no són l'excepció. A Espanya un 13,9% de nens, nenes i joves (entre 2 i 24 anys) són obesos i un 12,4% té sobrepès; la major prevalença es detecta en la prepubertat (de 6 a 12 anys).

L'elevada prevalença de sobrepès i obesitat ha obligat els governs a prendre mesures. A Espanya l'estratègia NAOS (Nutrició, l'Activitat física i Prevenció de l'Obesitat) pretén promoure una nutrició saludable i impulsar la pràctica regular de l'activitat física entre tots els ciutadans, però posant especial interès en la població infantil i juvenil.

A Catalunya, en coordinació amb l'estratègia NAOS, el Departament de Salut va elaborar el Pla Integral per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l’alimentació saludable (PAAS). Però el més important i el que hem de remarcar és el treball que poden fer els pares i mares a casa. Un estudi va revelar que hi ha una falta de conscienciació a Espanya sobre el problema de l'obesitat infantil, ja que els pares i mares dels nens i nenes amb sobreprès no donen suficient importància a la situació. El 82% de les famílies afirmen que els seus fills i filles tenen un pes normal, però la realitat és que només el 62% compleixen aquest requisit.

Hem de tenir en compte que els infants obesos i amb sobrepès tendeixen a seguir sent obesos en l'edat adulta i tenen més probabilitats de patir a edats més primerenques malalties com la diabetis i les malalties cardiovasculars. El sobrepès, l'obesitat i les malalties que comporten una obesitat són en gran mesura prevenibles. Per tant, cal donar una gran prioritat a la prevenció de l'obesitat infantil.
 

L'esmorzar i el mig matí dels nens i nenes s'ha convertit en una de les ingestes menys variables del nostre entorn. En la majoria dels casos són poc saludables i amb excessiva presència d'aliments ultra-processats.  Com podeu veure, la proposta que presenta Mi Dieta Cojea no necessàriament comporta alternar. L'esmorzar no necessàriament ha de ser variat, hem de prioritzar que sigui saludable. Espero que sigui una eina que us pugui ajudar en el vostre centre.

Espero haver resolt els teus dubtes i recordeu que ens podeu fer arribar les vostres consultes al correu electrònic: lespiamonso@gmail.com

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació