Dissabte, 20 d'abril de 2024
hidroelèctriques

​La CUP vol recuperar les centrals hidroelèctriques amb concessions «caducades»

Consideren que "per ser sobirans" cal controlar "tots els aspectes de les nostres vides" i això inclou el control sobre l'energia

Redacció 8 d'octubre de 2018 a les 09:21
Boya i Plasencia, dissabte a la Pobla de Segur | ACN
La portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Mireia Boya, ha anunciat aquest dissabte des de la Pobla de Segur la intenció del seu partit de recuperar el control públic de les centrals hidroelèctriques amb concessions "caducades". En aquest sentit presentaran una proposta de resolució, demà dimarts, al debat de política general i demanen el suport d'ERC, JxCat i Catalunya en Comú per tirar-la endavant.

Des de la CUP denuncien que actualment hi ha 15 centrals a Catalunya amb concessions caducades, ja que fa més de 75 anys que estan sent explotades, i que en els pròxims anys en caduquen "moltes més". Boya ha denunciat que aquestes empreses privades "roben" i "s'apropien indegudament" de beneficis milionaris que "haurien de ser públics i revertir en els territoris i en projectes socials". "Per ser sobirans hem de recuperar el control sobre tots els aspectes de les nostres vides i això inclou el control sobre l'energia", ha dit.

El regidor de la CUP de la Torre de Capdella, Josep Plasencia, ha explicat que existeix una jurisprudència del Tribunal Suprem que marca que les concessions de les centrals són per 75 anys, incloses la pròrrogues que hi pugui haver. Aquesta sentència obliga a obeir la directiva de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i a extingir el dret d'explotació de les centrals, ha explicat, però, tot i així, a Catalunya hi ha 15 centrals hidroelèctriques que porten més de 75 anys explotant-se. Això és degut a que al registre d'aigües posa que han de revertir a l'Estat el 2061, però això és un "frau de llei", denuncien.

Plasencia ha criticat la passivitat de la CHE i de l'administració, que permet que empreses privades segueixin explotant centrals hidroelèctriques molts anys després que caduquin. En concret la de Capdella, 32 anys després que hagi caducat la concessió. "Creiem que aquesta situació és tremendament injusta, aberrant i un frau de llei pels drets dels municipis i la societat en general", ha conclòs.

De les 15 centrals catalanes amb concessions caducades, la gran majoria estan al Pirineu de Lleida. Concretament 9 a les comarques del Pallars i les altres a la Val d'Aran, Camarasa, Sant Llorenç de Montgai, Seròs, Flic i Santa. En aquest sentit, Boya fa una crida a recuperar "immediatament" el control públic de les centrals hidroelèctriques "perquè els beneficis puguin revertir a aquestes comarques de muntanya que sovint resten oblidades". 

Boya ha dit que la recuperació d'aquestes concessions caducades serà un element central de totes les candidatures municipals que presentin. "Treballarem en xarxa perquè aquests beneficis milionaris que es queden empreses privades puguin revertir en projectes socials" perquè "ja està bé l'oligopoli energètic. Prou de robar-nos", ha sentenciat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació