Divendres, 26 d'abril de 2024
llengua

El Departament de Cultura distingeix Jordi Mir amb el premi Pompeu Fabra

Per la seva contribució a la projecció social de la llengua catalana en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica

Redacció 5 d'octubre de 2018 a les 10:08
Jordi Mir, llegint un llibre al sofà de casa seva | Darío Albert
El Jurat dels 7ens Premis Pompeu Fabra, presidit per la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha fet públics els premiats corresponents a l’any 2018. Entre els distingits hi figura el filòleg i escriptor pallarès Jordi Mir i Parache, recentment nomenat Fill Predilecte de Tremp, que ha obtingut el premi ex aequo amb la professora Mila Segarra i Neira en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica.

Amb els premis Pompeu Fabra, instituïts l'any 2008, el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana i, fent públic aquest reconeixement, fomenta l'acció de la societat civil en l'impuls del català en els sectors de regulació privada.

La resta de premiats són l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, que ha obtingut el VII premi Pompeu Fabra en la categoria de projecció i difusió de la Llengua catalana; König en la categoria socioeconòmica; l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català en la de comunicació i noves tecnologies; el presentador i cantant Halldór Már en la categoria d’incorporació a la comunitat lingüística catalana, i el voluntari Ramon Rom Sagristà en la de Voluntariat lingüístic.

Una llarga trajectòria en benefici del català

Nascut a Tremp l’any 1935, Jordi Mir és filòleg, escriptor i activista cultural. Al llarg de la seva extensa trajectòria, ha estudiat l'obra sencera de Pompeu Fabra i va ajudar a que molts mitjans de comunicació utilitzessin correctament el català, en els anys posteriors al franquisme. 

És, a mes, un dels fundadors de la Societat d'Amics de la Muntanya (SAM) de Tremp i del premi literari Vent de Port de la Casa del Sol Naixent. L'any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi, una de les majors distincions de la Generalitat de Catalunya, per la seva lluita en la protecció i divulgació del català. Mir és també membre de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

El 23 d’octubre, l'entrega
 
Enguany el lliurament dels premis serà especialment solemne ja que s’inscriurà en la commeració de l’Any Fabra, els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. L’acte tindrà lloc el dia 23 d’octubre, a les 18 hores, a la sala petita del Teatre Nacional de Catalunya.

El guardó dels set premis consisteix en un bust de bronze, obra de l’escultor Manuel Cusachs, i en una sèrie de litografies numerades i signades pel mateix autor per a les entitats que reben el reconeixement especial. Les persones interessades a assistir a l'acte han d’emplenar aquest formulari.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació