Divendres, 23 de maig de 2025
comtat de pallars

Localitzen el testament d'Arnau Roger IV, un text que reescriu la història del Comtat de Pallars

El document, descobert per la historiadora Teresa Vinyoles, dona rellevància a la Vall de Cardós i posa en dubte la identitat de la mare d'Hug Roger III

Jordi Ubach Llorens Jordi Ubach Llorens Ribera de Cardós | 23 de maig de 2025 a les 08:00
El campanar romànic de l'església de Santa Maria de Ribera de Cardós | Ajuntament de Vall de Cardós
La historiadora Teresa Vinyoles ha localitzat el testament d'Arnau Roger IV, comte de Pallars entre 1424 i 1451 i pare d'Hug Roger III, el darrer comte de Pallars. Es tracta d'un document inèdit que revela noves dades que fan replantejar la història del Comtat de Pallars tal com es coneixia fins ara. 

Vinyoles, doctora en Història i professora jubilada del Departament d’Història Medieval de la Universitat de Barcelona, va topar amb el document a l'arxiu de Poblet, pràcticament de manera fortuïta, mentre realitzava una altra recerca. La historiadora barcelonina ha estudiat i transcrit el testament d'Arnau Roger IV, un text que aporta referències fins ara ignorades

Gràcies a l'estudi de Vinyoles s'ha sabut, entre altres coses, que el panteó dels últims comtes de Pallars estava situat a l'església de Santa Maria de Ribera de Cardós, quelcom que ha sorprès els estudiosos, tenint en compte que el pes del comtat de Pallars residia a Sort i València d'Àneu. Una altra de les novetats que ha aportat la recerca és que per primer cop es planteja el dubte sobre qui va ser realment la mare d’Hug Roger III.

Tota aquesta informació i molts altres detalls fruit de la investigació es recullen al llibre «L'extrema voluntat» del comte Arnau Roger IV de Pallars, escrit per la pròpia Teresa Vinyoles, amb pròleg de Cristina Simó, investigadora i guia interpretadora de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu
 

El panteó familiar, a Ribera de Cardós

El testament reflexa que una de les últimes voluntats del comte era que fos enterrat a l'església de Santa Maria de Ribera de Cardós. Arnau Roger IV deixà per escrit que és en aquest temple romànic on estava situat el panteó dels seus avantpassats. La troballa evidencia que la Vall de Cardos també era un enclavament de gran rellevància en el Comtat de Pallars.

"És molt significatiu que Arnau Roger IV volgués ser enterrat a Ribera de Cardós malgrat que els seus principals centres de poder fossin els castells de Sort i València d'Àneu. Aquest fet canvia la història del Comtat de Pallars", afirma Cristina Simó en declaracions a Pallars Digital.
 

La mare: Joana de Cardona o Elionor de Castella?

Arnau Roger IV també va expressar al testament el seu desig que la primera esposa i els dos fills que havien mort prematurament fossin traslladats també a l'església de Santa Maria de Ribera de Cardós. Una petició que ha despertat la curiositat de Vinyoles i Simó, que han arribat a la conclusió que el comte es va casar dos vegades, tal com alguns estudiosos -com el pallarès Pau Castell- ja havien certificat en estudis recents.

Simó exposa que "no podem saber del cert quina de les dos dones amb qui el comte va contraure matrimoni és la mare d'Hug Roger III". Tot i que no es pot assegurar, Simó defensa que per la manera en què està redactat el testament "semblaria que la mare d'Hug Roger III era Elionor de Castella i no Joana de Cardona, tal com es creia fins ara. Això, novament, ens fa replantejar tot allò que sabíem sobre el Comtat de Pallars", conclou.

 

Comte de Pallars durant 27 anys

Nascut el 1401, Arnau Roger IV va ser comte de Pallars entre 1424 i 1451. Del seu controvertit govern destaca la promulgació, el 1424, de les Ordinacions d’Àneu, un conjunt de normes centrades en la regulació de delictes vinculats a la bruixeria. Van ser les primeres lleis d'aquest tipus que es redactaven a tot el continent europeu. Arnau Roger IV va morir l'any 1451 a Pallerols i el seu relleu el va agafar el seu fill Hug Roger III.

Preguntada sobre si Arnau Roger IV està actualment enterrat a l'església de Santa Maria de Ribera de Cardós tal com va demanar, Simó conclou que no és una dada que es pugui conèixer des de la recerca. "Aquests nous descobriments haurien de propiciar una actuació arqueològica. Només des de l'arqueologia podríem arribar a determinar si Arnau Roger IV és enterrat allà on ell desitjava". Simó espera que aquests descobriments obrin nous camins a la investigació.


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació