Diumenge, 11 de maig de 2025
ramaderia

La transhumància, protagonista d’una exposició fotogràfica al Palau Robert de Barcelona

És un treball del fotògraf Oriol Clavera sobre una realitat encara ben viva i que es vol reivindicar i preservar

Pallars Digital Pallars Digital Barcelona | 9 de maig de 2025 a les 10:19
Una de les fotografies de l'exposició | Oriol Clavera
Aquest passat dimecres s'ha inaugurat al jardí de Palau Robert de Barcelona l'exposició fotogràfica Transhumància. Camins que deixen petjada, un treball del fotògraf Oriol Clavera sobre una realitat encara ben viva i que es vol reivindicar i preservar. L’acte va comptar amb les intervencions de la directora general de Difusió, Elisabet Valls; del propi Oriol Clavera; i de l’autor dels textos que acompanyen les fotografies, Marc Borrell, tècnic de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

Elisabet Valls va posar l’accent en la bellesa dels paisatges i la duresa de la feina dels pastors i pastores, i del contrast amb la vida a ciutat. Per la seva banda, Clavera va fer una sentida reivindicació dels protagonistes de la transhumància, tot afirmant que pretén ser "un homenatge i una reivindicació d’aquest món rural, ramader, que està en perill".

En aquest sentit, va reblar la seva intervenció recordant a tots els pastors, homes i dones "que lluiten cada dia per tirar endavant les seves explotacions malgrat les inclemències del temps, malgrat el canvi climàtic, malgrat polítiques agràries i burocràcia que els fan la vida impossible i els ofeguen, malgrat molts cops la incomprensió d’una societat tan desvinculada del món rural que no sembla ser conscient de la importància de tenir sector primari proper que produeixi els aliments que necessitem d’una manera sostenible".   

En la mateixa direcció va cloure les intervencions Marc Borrell, quan va dir que "cada any, unes 100.000 ovelles, 50.000 vaques i 5.000 eugues es desplacen amunt i avall, i aproximadament la meitat ho fan a peu, seguint els camins ramaders: una xarxa històrica que connecta els corrals amb pastures". 
 

L’exposició

Les imatges de l’exposició són de transhumàncies caminades durant els últims 20 anys, tant d’ovelles com de vaques i d’escamots d’eugues, amb els mascles i els pollins, en diferents punts del Pirineu català, a banda i banda de la frontera administrativa que separa catalans del nord i del sud.

L’exposició pretén reivindicar i reconèixer la feina de pastors i pastores, i la importància de defensar-ne l’activitat per tenir un món més habitable, sostenible i viu. L’accés a l’exposició, que es podrà visitar al jardí fins al 29 de juny, és lliure i gratuït.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació