Dissabte, 27 d'abril de 2024
Diada 2018: en directe

La Diada 2018, minut a minut

La setena mobilització consecutiva de l'independentisme en l'Onze de Setembre arriba molt marcada per la demanda de llibertat per als presos i exiliats polítics

Redacció 11 de setembre de 2018 a les 09:12
Marxa per la Llibertat, aquest dilluns | Adrià Costa
« Entrades més recents
 17:45 
CRÒNICA Clam eixordador per la República; per Roger Tugas i Oriol March. 

 17:40 
Ben Emmerson, advocat de Junqueras, Sànchez i Cuixart, assegura que aquesta Diada és l’última que se celebra amb Catalunya dins l’estat espanyol. Els assistents aplaudeixen amb ganes. “En una democràcia no és delicte defensar el dret a l’autodeterminació”, destaca Emmerson. L’advocat anglès insisteix en la demanda de referèndum d’autodeterminació pactat, i apunta que qualsevol diàleg passa (si Sánchez vol que prosperi) per alliberar els presos. Informa Oriol March. 

 17:36 
L’advocat escocès de Ponsatí assenyala que la independència és una “causa justa” i insisteix que Catalunya "no està sola". Critica Pedro Sánchez per voler una negociació mentre hi ha presos, i es pregunta si això podria ser "terrorisme d’Estat". Anwar entona el “no passaran” i dona per fet que Catalunya vencerà. "Sereu independents", insisteix. Ara és el torn del també advocat Ben Emmerson.

 17:32 
Puja a l’escenari Aamer Anwar, advocat de Clara Ponsatí, assegura que Franco estaria “molt content” de l’actuació del govern espanyol per frenar el referèndum. “Teniu el mandat, sou en el costat correcte de la història”, destaca Anwar. Assegura que hi va haver “hipòcrites” que van fer costat als catalans amb els atemptats del 17-A i que després van girar l’esquena al país. Informa Oriol March. 

 17:27 
La delegació del govern espanyol a Catalunya no té previst donar cap xifra d'assistents a la manifestació d'enguany. La Diagonal ha quedat desbordada en una nova exhibició de força de l'independentisme. 

 17:24 

 17:23 

 17:21 

 17:21 
VÍDEO EN DIRECTE L'onada sonora converteix la Diagonal en un clam per la llibertat dels presos i la República. 

 16:56 
La Diagonal es queda petita i pels carrers contigus a les Glòries encara arriba gent. El tram final comença a quedar desbordat. Tot a punt perquè comenci l'acció prevista per a la manifestació d'enguany. Informa Sara González. 

 16:56 

 16:49 

 16:55 
ARRAN es manifesta per Barcelona per reclamar independència. La Guàrdia Urbana xifra la participació en 650 persones, mentre que l'organització juvenil ho eleva a 2.000 persones.

 16:44 
FLAIX Les imatges de l'ofrena floral per la Diada Nacional de Catalunya a Terrassa. Per Anna Mira. 

 16:44 
L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, dedica l'homilia de l'11 de setembre a la situació política de Catalunya i demana que "no es perdi el clima de respecte i convivència". "És important que ningú no es deixi portar per l'apassionament o l'agressivitat", ha sentenciat. L'Abat de Montserrat també ha afirmat que "cal respectar les idees dels qui pensen diferent i tractar de comprendre les seves raons".

 16:38 
El portaveu parlamentari de JxCat, Albert Batet, sosté que el missatge és clar: "Davant la violència i la repressió, després del 27-O i el 21-D, el poble de Catalunya demostra que la República és possible ara". 

 16:33 
El president del PDECat, David Bonvehí, es mostra satisfet amb l’assistència. “Serà una Diada històrica. Avui és un dia per tota aquella gent que no hi pot ser”, destaca en referència als presos i exiliats.

 16:31 
Pedro Sánchez defensa el diàleg amb Catalunya dins de la llei. "Vostè confón l'oposició al govern amb l'oposició al diàleg", ha dit el president del govern espanyol en resposta al PP. Des de les files populars han assegurat que el "diàleg amb els colpistes és un error". El president del govern espanyol aprofita per recordar que durant el mandat del PP es va convocar l'1-O.

 16:24 
FOTOS Les flors grogues protagonitzen els actes de la Diada a Terrassa. L'alcalde, Alfredo Vega, ha fet una crida al respecte i la convivència.

 16:21 
L'independentisme omple la Diagonal per la República i la llibertat dels presos. Centenars de milers de persones tornen a exhibir múscul en la Diada més complexa dels últims anys, marcada per l'absència dels dirigents independentistes. Informen Oriol March i Roger Tugas. 

 16:21 

 16:17 

 16:14 
Lluc Salellas (CUP) assegura que la mobilització no violenta és la millor manera d’assolir la República, i manté que la Diada és l’inici d’una nova “onada” que porti cap a la República. El dirigent de la CUP assenyala que la Fiscalia pot rebaixar els delictes que s’imputen als presos polítics i carrega contra l’Estat per ser “autoritari”.

 16:14 

 16:08 
Acusen el rector de la UB de retirar pancartes independentistes a la universitat. L'ANC i Universitats per la República critica que Joan Elies censura la llibertat d'expressió en fer treure missatges sobiranistes penjats per la Diada al campus de la Diagonal. 

 16:06 
De «National Day» a «Regional Day»: una IP del govern d'Espanya modifica la Viquipèdia de la Diada. Ho ha detectat un compte de Twitter que des de 2016 piula sobre els canvis i peces editades que es realitzen amb IP's de l'executiu espanyol. Ho explica Victor Rodrigo. 

 15:55 

 15:55 

 15:53 
La Diagonal llueix molt plena quan queda una hora perquè arrenqui el moment clau de la manifestació. Crits a favor de la independència des de la capçalera, que espera l’arribada de les autoritats.

 15:53 

 15:53 

 15:38 

Ple a la confluència de passeig Sant Joan amb Diagonal. Els manifestants comencen a col·locar-se als trams indicats. La Diagonal comença a estar plena a vessar.

 15:36 
El col·lectiu Foreign Friends of Catalonia ocupa una posició destacada a la capçalera de la manifestació. Al migdia s’han reunit amb el president de la Generalitat, Quim Torra.

 15:33 
Crits en favor de la independència i la llibertat dels presos polítics a l'acte de la Diada a Granollers. El conseller de Treball, Afers Socials i Famíles, Chakir El Homrani, ha assistit a l'acte.

 15:30 
Els fotògrafs van agafant posicions des de les alçades per retratar la manifestació. Milers de persones prenen posicions i criden a favor de la llibertat dels presos i les preses quan queden menys de dues hores per començar oficialment la manifestació de la Diada. Informa, des de la Diagonal, Oriol March.

 15:18 
El mur simbòlic que caurà inclou crítiques al 155, celebra els resultats de l’1-O i desconfia del referèndum pactat, perquè l’Estat diu "no" i costa "esperar que canviï".

 15:18 
80 km en autobús per reclamar la República: «Esperem que aquesta vegada se'ns escolti». NacióDigital acompanya un dels autobusos que es desplacen des de Berga fins a la capital catalana. Una crònica de Pilar Màrquez

 15:14 
FOTOS Aquest és l’aspecte del mur simbòlic, situat al Palau Reial, que caurà gràcies a l’onada de so que emetran els assistents a la Diada. La Diagonal, mentrestant, es va omplint. Informa Oriol March.

 14:50 
SCC demana a Torra que "rebaixi el llenguatge" i l'acusa de convertir-se en "agitador". El president de l'entitat espanyolista, José Rosiñol, retreu al president de la Generalitat que "ignori" més de la meitat dels catalans i anuncia que organitzaran una "festa per la llibertat" durant la primera setmana d'octubre per compensar que se'ls "exclogui" de la Diada.

 14:49 
Circulació intensa de vehicles en algunes vies per accedir a Barcelona. TMB reforça el servei a partir de les dues del migdia i recomana anar amb temps a la manifestació.

 14:43 

Els autobusos en direcció a Barcelona per assistir a la Diada surten amb centenars de persones des de Granollers.

 14:34 
El president del Parlament, Roger Torrent, a la sortida de Mas d'Enric: «Forcadell ens ha dit que vivim la Diada amb absoluta llibertat».

 14:31 
FOTO La bandera espanyola aquest any sí que oneja per la Diada a la façana de l'Ajuntament de Sabadell.

 14:29 
Els catorze autocars que s'han emplenat a Sant Celoni ja són en ruta. De tot el Baix Montseny surten més d'un centenar d'autocars. Informa Jordi Puntí.

 14:28 
Membres dels CDR del Camp de Tarragona han entregat un ram de flors a Roger Torrent a l'entrada de la presó de Mas d'Enric, al Catllar, perquè li fes arribar a Carme Forcadell. Ho explica Jonathan Oca.

 14:21 
Torra, als corresponsals de mitjans de comunicació internacionals: «No tinc la possibilitat d'obrir les presons». El president de la Generalitat descarta utilitzar els presos polítics com a "moneda de canvi" en les negociacions amb el govern espanyol.

 14:18 
On es pot comprar el lot de l'11-S?

La samarreta d'enguany duu el lema "Fem la República Catalana" i té representada una muntanya, el Pedraforca, amb un missatge que diu "Directes al cim". Com cada any, l'Assemblea demana a la gent que assisteixi a la manifestació amb la samarreta, que és del color de les brides de les urnes del referèndum. El lot de l'11-S, amb la samarreta, una motxilla i un ventall per a adults, costa 15 euros. El cost de produir el lot a Catalunya i els costos de logística i distribució sumen uns 6 euros. L'IVA, 2,60 euros. La resta de l'import es dedicarà a finançar les campanyes de l'entitat. Podeu adquirir la samarreta a les assemblees territorials o a la botiga online de l'ANC, a part d'altres botigues o centres comercials.  

 14:17 
Silenci absolut per a la gran onada.

El repte d'aquest any, a banda d'omplir la Diagonal, és fer una gran onada que vagi des del tram 37 (al carrer Castillejos) fins al tram 0 (al Palau Reial). És per això que a les 17.14h caldrà estar en silenci per donar el toc de sortida a la gran onada. Un coet marcarà l'inici de l'onada i les banderes de color corall que duran els voluntaris en marcaran el ritme a mesura que avanci. Caldrà estar en silenci i amb els cartells, pancartes i banderes abaixades fins que l'onada passi pel vostre tram. Un cop hagi passat l'onada, els manifestants hauran de fer sentir la seva veu fins que tota la Diagonal sigui un clam per a la República Catalana.

 14:17 
Quan comença oficialment la Diada per la República?

A les 17.14h, però és important arribar al vostre tram amb força antelació, perquè pot haver-hi problemes per accedir a Barcelona o per apropar-se a la Diagonal. Des de l'ANC demanen que tothom sigui al seu tram a les 16h de la tarda. 

 14:07 
L'helicòpter que no marxa. El centre de Barcelona es tenyeix de vermell corall i d'activitats reivindicatives des de primera hora del matí. Una contracrònica a càrrec de Sara González.

Entrades anteriors »

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació