Dijous, 25 d'abril de 2024
ESLLAVISSADES

Mencui es posa en alerta i demana agilitzar els informes de l'ICGC

Des del juny, el mur que sustenta la població s'ha desplaçat tres metres

Darío Albert 7 de setembre de 2018 a les 10:28
Els Bombers, al juliol, revisant les esquerdes que van aparèixer a Mencui | ACN
L'alcalde de Soriguera, municipi al qual pertany la població de Mencui, Josep Ramon Fondevilla, demana rapidesa perquè es dugui a terme l'estudi geotècnic de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Aquest informe ha de determinar les causes de la inestabilitat del terreny de la població davant el risc de nous moviments de terra. 

Fondevilla ha explicat que l'Institut està buscant el pressupost per poder executar l'informe pràctic i que, posteriorment, s'haurà de realitzar el projecte. "El problema és que em demanen un temps que no tenim", assegura l'alcalde. Mentrestant, el poble segueix en moviment amb noves esllavissades l'aparició de més esquerdes.

Les pluges continuades dels darrers dies impossibiliten l'actuació a, per exemple, la via d'accès al nucli, que ha quedat pràcticament inutilitzada, només accessible per a vehicles 4x4. "Amb aquestes pluges, el que fem avui, demà ho haurem de tornar a fer. Esperem que el temps ens doni uns dies de calma", explica. 

Els geòlegs de l’ICGC van advertir, a finals d'agost, del risc de nous despreniments de terra al poble de Mencui si continuen els episodis intensos de pluja. Els geòlegs recomanen que es construeixi un mur de contenció al talús que va cedir, així com reconduir les "aigües superficials de desaigües i baixants". Segons determina l'informe, la gran quantitat d'aigua que circula per sota dels carrers de la població és la principal causant dels moviments de terra. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació