Divendres, 26 d'abril de 2024
Mostremp

La memòria històrica arrasa a la setena edició del Mostremp

Tant el guanyador oficial com el premi del públic tenen les desaparicions del franquisme com a tema principal

Redacció 27 d'agost de 2018 a les 09:52
L'organització del Mostremp, directors i jurat dalt de l'escenari de la Lira | Jordi Uriach
El curtmetratge Areka de la directora Begoña Vicario és el vencedor de la setena edició del Mostremp, cinema rural al Pallars. El jurat, composat per Neus Ballús, Silvia Quer i Laura Jou, n’han destacat la utilització de diferentes tècniques d’animació que conforma el col·lectiu format per una vintena d’artistes bascos. El film de Vicario s’ha endut els 2.000 euros de premi, patrocinat per Bodegas Torres. Areka narra la història d’un fill que lluita per trobar el cos del seu pare, mort pel franquisme. 

Sobre l’opressió del bàndol nacional tracta també el curtmetratge Cunetas, de Pau Teixdor, la cinta que més ha agradat al públic del Mostremp, fet que l’ha dut a guanyar el premi de 1.000 euros que patrocina la Diputació de Lleida. 

Així, la memòria històrica, el franquisme i la Guerra Civil han estat els protagonistes d’aquesta edició que va finalitzar ahir. Un fet destacat pel director del festival Jose Bergés, durant la cloenda. Bergés ha remarcat el lligam dels dos curts guanyadors i ha explicat que areka, en basc, vol dir, precisament, “cuneta”. 

El poble despoblat de Finestres, a la Ribagorça aragonesa, va ser el plató del curtmetratge Hora Blava, de Marga Begué, la guanyadora de la secció Pallars&Ribagorça. El jurat, format per tres membres de tres entitats del territori, ha volgut premiar els paisatges singulars i el treball col·lectiu de l’equip de rodatge. Pel que fa al premi juvenil Víctor del Val, el premi ha estat compartit entre la cinta Blanca i Qualsevol dia de la teva vida, de Ferran Castells i Gaia Iglesias, respectivament. 

L’organització tanca, així, una edició del Mostremp, la setena, “força exitosa”. Una valoració positiva que “ens dona forces per encarar la vuitena”, segons han assegurat. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació