Agents Rurals del Pallars Jussà localitzen una nova espècie de cloïssa invasora al pantà de Sant Antoni

Es tracta de la cloïssa asiàtica (Corbicula fluminea), mol·lusc bivalve natural del sud i l'est d'Àsia, Austràlia i Àfrica

per Pallars Digital, 30 d'octubre de 2013 a les 10:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Membres del Cos d´Agents Rurals del Departament d´Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han detectat la presència d´una espècie de cloïssa invasora a l´embassament de Sant Antoni. Fins ara aquesta espècie es trobava a la conca del Segre i no s´havia localitzat a la Noguera Pallaresa.
 
La troballa es va produir la setmana passada en una de les inspeccions específiques que es fan a la zona de l´embassament que es realitzen periòdicament quan el nivell de l´aigua és en mínims anuals. Així, les tasques dels agents permeten localitzar possibles nàiades anodonta, mol·lusc autòcton protegit, present a l´embassament i que, quan aquest és molt baix, cal rescatar-ne els exemplars que queden encallats a la sorra per evitar la seva mort. 
 
Des del punt de vista ecològic, la presència d´aquest nou mol·lusc comportarà força problemes, ja que entra en competència amb l´autòcton i, com tots els mol·luscs, filtra l´aigua, alterant així la dinàmica dels nutrients d´aquesta. En el pitjor dels casos, i atès el seu èxit reproductor (un adult deixa anar 100.000 larves en els seus 7 anys de vida màxima) podria donar problemes als sistemes hidràulics i de regadiu, obstruint instal·lacions, motors, etc.
 
A Europa va arribar a la dècada del 1970 per Portugal, d´on va passar a Espanya, França, Holanda, Suïssa, la Gran Bretanya i per la conca del Danubi fins a Romania. A l´Estat espanyol es cita per primera vegada l´any 1981 al riu Miño i actualment és a les conques del Miño, l´Ebre, el Guadiana, el Duero i les conques internes de Catalunya.
 
Dins del riu Ebre es va localitzar a l´embassament de Mequinensa l´any 2002, i actualment es pot trobar a qualsevol indret del riu principal des de Navarra fins al delta de l´Ebre. Precisament l´any passat, agents rurals van constatar que la cloïssa asiàtica s´expandeix aigües amunt pel riu Segre, i que colonitza nous hàbitats aquàtics als termes municipals de La Granja d´Escarp, Massalcoreig, Seròs i Aitona. El Cos d´Agents Rurals ha informat de l´expansió de la cloïssa asiàtica a l´Agència Catalana de l´Aigua, com a òrgan competent en matèria d´aigües al territori de Catalunya
 
A la conca del riu Noguera Pallaresa, no s´hi havia localitzat mai fins ara, tot i que els agents rurals suposen que a l´embassament hi és present des de fa un mínim de 3 a 4 anys a jutjar per l´edat d´alguns dels individus adults que s´hi ha trobat.
 
Segons el projecte ExoAqua de seguiment de les espècies invasores en medi hídric, promogut per l'Agència Catalana de l´Aigua i dut a terme per la Universitat Autònoma de Barcelona, la cloïssa asiàtica (Corbicula fluminea) es va detectar per primer cop a Catalunya el 1997, i es creu que va ser introduïda per pescadors que la feien servir com a esquer viu. Es tenia constància de la seva presència al tram baix del riu Ebre, al riu Set i al riu Sió, a més de l´embassament de Mequinensa.
 
L´hàbitat que ocupa la cloïssa asiàtica són els fons de riu i embassaments, preferiblement sorrencs o de graves, ocupant bona part de l´espai i absorbint els nutrients de l´aigua. Això la diferencia del musclo zebrat, que ocupa fons durs. Es tracta d´una espècie molt tolerant a les temperatures extremes, de color verdós, que sol mesurar entre 2 i 3 centímetres de llargària. Habita en aigües dolces, però pot arribar a viure amb normalitat en aigües de certa salinitat.
 
A l´igual que el Musclo zebrat (Dreissena polymorpha) es tracta d´un petit mol·lusc bivalve que pot causar greus danys ambientals i econòmics a causa de la seva enorme capacitat reproductora. Desplaça els bivalves autòctons i provoca danys en les infraestructures per acumulació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor