Dijous, 25 d'abril de 2024
Esbaiola't

L'Esbaiola't tanca amb èxit de públic i es planteja sumar més municipis com a escenari

L’organització del Festival de Teatre de les Valls d’Àneu no descarta fer-lo durar una setmana

ACN 23 de juliol de 2018 a les 09:59
La majoria dels espectacles han comptat amb molt de públic | Oriol Riart
El festival Esbaiola’t tanca l'onzena edició amb èxit rotund. El municipi d’Esterri centra l’activitat del Festival de Teatre de les Valls d’Àneu però l’organització es planteja de cara a la propera edició portar espectacles a més municipis de les Valls. A més, no descarten allargar el certamen una setmana amb un ritme més tranquil.

L’organització calcula que s’han venut entre 8.000 i 9.000 entrades des de l’inici, dijous passat. Un fet que diuen es deu a la “gran qualitat dels espectacles” i que valoren molt positivament. El director artístic, Carles Pijuan, ha explicat que això demostra una “acceptació total del festival”.

Trenta companyies i més de 60 funcions entre espectacles i activitats de carrer són un bon balanç d’aquest Esbaiola’t 2018. Esterri d’Àneu és el municipi seu d’aquest festival de teatre, dansa i circ, en part perquè tal i com explica Pijuan, l’Ajuntament hi creu i hi destina molts esforços que sumats a la resta d’institucions el fan possible.

Créixer per tota la vall

Ara bé, de cara al futur, Pijuan ha explicat que “els agradaria que el festival creixés i s’estengués per tota la vall”. “L’objectiu també és que la gent vingui a conèixer aquests paratges tant bonics”, apunta. En aquest sentit, Pijuan tampoc ha descartat que el Festival pugui durar més dies. “Ens agradaria també que pogués durar una setmana amb un ritme més tranquil”. 

Aquest any, i com a novetat, s’ha incorporat el dijous com a dia de festival, un fet que, segons Pijuan, ha ajudat que divendres fos “un dia fort” i que el mateix dijous serveixi per engegar i “anar estirant a la gent”, diu. Això va permetre que el passat dimecres ja es pogués veure alguns espectadors que se situaven als seus allotjaments. 

Els espectacles de nit han estat els grans triomfadors de l’Esbaiola’t. La companyia Teatro Gorakada, del País Basc, van interpretar l’obra Moby Dick i com a anècdota, Pijuan explica que fins i tot el temps va ajudar. “La tempesta que ens va caure mentre vèiem Moby Dick ens situava encara més dins de l’obra”. La companyia francesa La Compagnie ha mostrat un espectacle d’acrobàcies aèries i l’estrella han estat els finlandesos Race Horse Company amb l’espectacle Motosikai, una demostració d’acrobàcies d’alt risc que genera riure i té “una tècnica acurada”, segons Pijuan. 

La participació de companyies locals també està present en l’Esbaiola’t, La Baldufa, d’on són alguns membres de l’organització i Zum Zum Teatre, de Lleida, amb el seu espectacle Titiritriki. Amb un balanç més que positiu d’aquesta onzena edició, l’Esbaiola’t ja pensa en millores per un futur i l’organització es mostra satisfeta d’haver aconseguit pics de públic d’entre 2.000 i 3.000 mil persones en un sol dia en un únic espectacle.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació