Dimarts, 7 de maig de 2024
os bru

El Sobirà crearà una comissió per redactar un pla d'actuacions sobre el futur de l'os al Pirineu

Alcaldes, ramaders i sector turístic volen realitzar conjuntament el debat que fa 20 anys no es va realitzar sobre el plantígrad

ACN 21 de juliol de 2018 a les 10:57
Imatge del consell d’alcaldes celebrat. aquest divendres a Sort | ACN
El projecte de reintroducció de l'os al Pirineu, el Piroslife, s'acabarà d'aquí a un any i per anticipar-se a què passarà llavors, el Consell d'alcaldes del Pallars Sobirà, conjuntament amb les associacions de ramaders de la comarca, han decidit crear una Comissió per redactar un Pla d'actuacions per quan arribi aquest moment. D'aquesta Comissió en formaran part representants dels alcaldes, els ramaders i el sector turístic i la voluntat és que comenci a treballar de manera immediata.

Amb aquest grup de treball volen esmenar l’”error" que segons ramaders i alcaldes es va produir, fa 20 anys, en el moment de les primeres reintroduccions. Volen generar debat al territori i que sigui aquest el que s'expressi en matèria de control, seguretat, prevenció i indemnitzacions. El que sí que demanen de manera immediata és que es defineixi un protocol ràpid d’actuacions en cas d'haver-hi problemes amb l'os i no es dilati tant trobar una solució pel "problemàtic" Goiat.

El desig dels ramaders era que del Consell d'alcaldes en sortissin concrecions per la problemàtica actual d'atacs dels ossos als ramats i en aquest sentit han quedat decebuts. Xavier Rivera, president de l'Associació de Ramaders del Pallars, ha dit que estan disposats a treballar en la redacció del Pla i ha afegit que d'aquesta Comissió n'han de formar part tots els sectors de la comarca. Rivera ha reiterat que la convivència de l'os amb la ramaderia extensiva és impossible. 

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha explicat que el projecte del Piroslife va ser imposat i no consensuat amb el territori i ara, volen redactar un Pla que surti de la comarca i plasmi les necessitats reals de tots els sectors. Aquest Pla ha d'analitzar qüestions com quina població d'ossos pot conviure a les muntanyes del Pirineu, si es volen més reintroduccions d'aquest animal o quines indemnitzacions s'han de donar en cas de danys.

Isús ha afegit que la redacció d'aquest Pla l'ha de finançar el Govern de la Generalitat.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació