Dimecres, 1 de maig de 2024
dis la teva!

Observacions a la notícia publicada sobre el ministre Josep Borrell

«Ningú ha de demanar perdó per dir que un polític ens avergonyeix i encara menys condemnar la llibertat d’expressar-ho públicament»

Redacció 20 de juliol de 2018 a les 15:01
Senyor director,

En referència a l’article publicat a Pallars Digital el 18 de Juliol del 2018: El PSC de la Pobla demana que es condemnin les «desqualificacions» a Josep Borrell, m'agradaria fer algunes observacions.

De bon principi m'han sobtat alguns dels comentaris posteriors referents a l'article, justificant aquesta condemna perquè "el Sr Borrell va fer construir la carretera de la Pobla a Sort"; comentaris que denoten un tarannà més propi de temps passats i foscos que de la democràcia que tant ens agrada posar-nos en boca. És ben cert que molts hem crescut sentint que la carretera es va fer "gràcies al Borrell". Però ens hem fet grans i ja hem entès que els polítics són servidors públics, nosaltres no som els seus súbdits i no ens han concedit res que no ens pertoqui. Mostrar agraïment per una obra pública tan necessària és perfectament comprensible però en cap cas això ha de coaccionar la nostra llibertat d'expressió.

No oblidem que el Sr. Borrell "ens va fer" la carretera en temps dels GAL i va defensar públicament els responsables condemnats per terrorisme d'estat. A part dels GAL, que sense cap mena de dubte ha estat l'escàndol més gran de l'Estat Espanyol en democràcia, la carrera del ministre està plena de clarobscurs i és lícit i del tot necessari estar-ne informats i expressar indignació i rebuig davant de fets èticament reprovables, malgrat la impunitat judicial amb que han estat tractats.

Encara que els fets s'imposen sempre per davant de les paraules, aquestes però tampoc s'han de menystenir, sobretot quan són pronunciades per una persona que ocupa o ha ocupat càrrecs com a representant públic. I de paraules insultants el Sr. Borrell també en té per donar i per vendre, tan sols cal recordar el discurs de la desinfecció al costat de SCC (Societat Civil Catalana), associació amb vincles amb l'extrema dreta. Les paraules se les emporta el vent i potser ell les diu per provocar i escandalitzar, la qual cosa es doblement greu, perquè vol dir que banalitza fets que han causat massa dolor a la humanitat. 

Entenc que hi hagi persones que se sentin honorades de tenir un ministre poblatà, però més enllà de qüestions identitàries, molts pensem que els ciutadans ens mereixem representants públics dignes, respectuosos i veritablement compromesos amb la gent. Per tant ningú ha de demanar perdó per dir que un polític ens avergonyeix i encara menys condemnar la llibertat d'expressar-ho públicament.

Té molta raó el Sr. Borrell quan diu que néixer en un lloc o un altre és pur atzar, no cal dir que ciutadans del món ho som tots. Natres tenim la gran sort de viure en un petit espai-temps de pau, com és aquest tros de terra pallaresa al 2018; per alguns això es motiu d'agraïment, per altres és una anècdota sense importància.

Vinguem d'on vinguem, és un dret i un deure denunciar públicament l'estat repressor i el mandatari indigne de qualsevol lloc del món, fins i tot del nostre poble.

Núria Guixa Boixereu
Veïna de La Pobla de Segur i ciutadana del món
 

Com participar al "Dis la teva"?

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació