Dissabte, 27 d'abril de 2024
Geologia

​Rubió estrena un «Jardí de Roques» per explicar la riquesa geològica de la zona

Els visitants hi podran veure una dotzena de pedres, la més antiga de fa 450 milions d'anys

ACN 13 de juliol de 2018 a les 09:56
Imatge del Jardí de roques amb dos visitants | ACN
La zona del port del Cantó, al Pallars Sobirà, és una àrea de gran riquesa geològica, atès que s’hi troba una falla on s'intercalen afloraments de diversos períodes en un espai relativament petit. Ara, per mostrar aquesta riquesa, al poble de Rubió s'ha estrenat un Jardí de Roques amb una dotzena de pedres característiques del Parc Natural de l'Alt Pirineu.  

Entre les roques que hi ha destaca el mineral de ferro del bosc de Virós, a la Vall Ferrera. Es tracta d'una roca poc comuna i molt difícil de veure que s'utilitzava per a la producció de ferro. També destaca un gres; una roca d'una platja de sorra on es veuen totes les ondulacions de la sorra. En una fase posterior està previst construir un centre de descoberta de Ciències de la Terra en un edifici municipal a tocar del jardí.

El Jardí de Roques està adaptat per persones amb mobilitat reduïda. En poc més de 40 metres, el visitant pot fer un recorregut en la història de més de 300 milions d’anys a través de les pedres més emblemàtiques del Parc. S'estructura seguint l'escala geològica, de més antiga (540 milions d'anys) a més moderna (220 milions d'anys), amb un passeig conductor entre les diferents mostres.

La zona triada per ubicar el Centre també és rica en petjades fossilitzades de rèptils arcaics i de limúlids. Molt a prop també s'han localitzat fòssils d'arcosaures, un grup de rèptils que van aparèixer fa 250 milions d'anys. Es tracta d'unes restes úniques en el context europeu. El projecte, que es vol convertir en el punt d’informació del Parc al seu accés més meridional, té l’objectiu de divulgar aquest patrimoni natural al públic general, segons ha explicat l'alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevila.
 

Imatge d’una roca de mineralització de ferro, molt poc comuna. Foto: ACN


Fondevila ha afegit que l'edifici actuarà com a centre d'acollida dels visitants, proporcionant informació del Parc Natural de l'Alt Pirineu i del municipi de Soriguera. Marc Garriga, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que aquest projecte respon a la voluntat de protegir els valors geològic d'aquest espai protegir. Garriga ha afegit que per poder-los protegir primer s'han de donar a conèixer. 

A més, el Centre exposarà la història geològica dels Pirineus des de la seva formació, amb especial èmfasi en les anomenades “terres roies", resultat d'una de les etapes de la creació de la serralada, durant el Permià i el Triàsic. Les roques vermelles dominen el paisatge més proper i també estan presents a les construccions locals. El color rogenc dels sediments del port del Cantó serveix per deduir el clima de fa 250 milions d'anys, durant el Permià i el Triàsic inferior. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació