Divendres, 19 d'abril de 2024
Falles

Sort celebra una baixada de falles per la llibertat dels presos polítics

Més d'un centenar de persones van participar en la que s'espera que sigui la primera baixada de falles de Sort

Darío Albert 2 de juliol de 2018 a les 10:32
Les falles per la llibertat, a punt d'encendre la falla major de Sort | Carlota Canut
El passat dissabte, Sort va combinar la tradició pallaresa amb reivindicació. Ho va fer celebrant una baixada de falles a favor de la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. La intenció de l'organització és que a partir d'aquest any Sort se sumi a les poblacions que celebren la baixada de falles, una festa declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Ara bé, segons explica Ramon Aytés, membre de l'organització, esperen que l'any que ve "no s'hagi de reivindicar res" perquè voldrà dir que la "situació excepcional que ara vivim s'ha normalitzat". Aytés ha assegurat que el següent pas serà constituir l'associació de fallaires de Sort "per seguir fent les coses ben fetes", fent referència a les crítiques que la iniciativa ha rebut de "polititzar" la festa. 

Unes 115 persones van sortir a dos quarts d'onze de la nit des de Bressui i van recórrer el camí vell que uneix la població amb Sort. Un cop arribats al Parc del Riuet van encendre la falla major, culminant una nit de reivindicació que van tancar les actuacions musicals d'I-nuits i Max Acústic. 
 
El moment més àlgid de la festa, però, va tenir lloc durant el sopar, quan es van llegir les cartes enviades pels presos polítics i es van projectar els missatges que Toni Comín, des de Brussel·les, i Carles Puigdemont, des de Berlín, els van enviar.

Les falles per la llibertat va ser una festa solidària organitzat per Òmnium Pallars, la Comissió de Festes de Sort, l'Ajuntament, l'Associació de Bombers Voluntaris de Sort, l'Associació Catalana pels Drets Civils i l'ANC del Pallars Sobirà. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació