Dijous, 18 d'abril de 2024
parc astronòmic

​El Montsec renova la certificació Starlight

Sis municipis pallaresos reben aquest prestigiós reconeixement de cel fosc avalat per la Unesco | S’inaugura una nova exposició d’astronomia i la Sala Starlight en un acte que ha comptat amb nombroses autoritats

Redacció / ACN 29 de juny de 2018 a les 10:15
Autoritats durant l’acte celebrat aquest dijous a la nit al COU | Govern
Un total de 24 municipis del Montsec, a cavall entre la Noguera i el Pallars Jussà, han rebut aquest dijous a la nit en un acte celebrat a les instal·lacions del Centre d’Observació de l’Univers (COU) els diplomes acreditatius de la renovació de la Certificació Starlight: 11 com a municipis de Reserva i Destinació Turística Starlight i 13 com a Destinació Turística Starlight. Es tracta de títols amb l’aval de la Unesco que reconeixen les “condicions excepcionals de foscor” i que el Montsec va rebre al 2013.

Els municipis amb Certficació Starlight són els pallaresos de Sant Esteve de la Sarga, Castell de Mur, Tremp, Isona i Conca Dellà, Gavet de la Conca i Llimiana, així com els noguerencs d’Àger, Camarasa, Avellanes-Santalinya, Vilanova de Meià i Alòs de Balaguer. Els municipis reconeguts com a Destinació Turística són Os de Balaguer, Ivars de Noguera, Algerri, Castelló de Farfanya, Balaguer, La Sentiu, Cubells, Foradada, Artesa de Segre, Oliola, Ponts, Baronia de Rialb i Tiurana.
 
La Fundació Starlight es va crear l’any 2009, amb el suport de la Unió Astronòmica Internacional (IAU), Organització Mundial del Turisme (OMT), UNESCO, i Unió Europea, entre d’altres.

10 anys de Parc Astronòmic

El Parc Astronòmic de Montsec (PAM), situat dins el terme municipal de Sant Esteve de la Sarga, ha complert deu anys i se situa com un equipament consolidat que l’any passat va rebre la visita d’uns 33.000 persones i que genera un impacte econòmic estimat al territori que se situa al voltant dels 2,5 milions d’euros anuals.

Aquest dijous han arrencat els actes de commemoració d'aquest aniversari al Centre d'Observació de l'Univers (COU) amb la inauguració d'una nova exposició d'Astronomia i la Sala Starlight. Nombroses autoritats han assistit a la celebració de l’aniversari, entre les quals la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i els expresidents de la Generalitat Artur Mas i José Montilla. 

Salvador Ribas, director científic del PAM, ha explicat que la gran diferència que incorporen tant la nova exposició permanent com la nova Sala Starlight són que no estan formades només per panells informatius sinó que “ens hem passat a un model més modern, amb audiovisuals i interactius” que suposen un “gir cap a una visió més tecnològica" característica de les exposicions de ciència.
 

Una persona visitant l’exposició permanent inaugurada aquest dijous. Foto: ACN


La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, ha destacat que al 2001, quan s’estava parlant de posar en marxa aquest projecte es volien assolir uns 15.000 visitants anuals i amb més de 30.000 "s'han més que duplicat les expectatives". En aquest sentit, ha remarcat que l’impacte econòmic del PAM reverteix "en tos els sectors" i que no només abasta la comarca de la Noguera sinó que també ho fa al Pallars Jussà.

La consellera Artadi ha destacat que el PAM “promou el turisme de qualitat, especialment el turisme científic i d'investigació que s'interessa per l'equipament". En aquest sentit, ha posat de relleu que afavoreix l’increment de l'activitat econòmica que es desenvolupa al territori i que aquest fet ajuda a lluitar contra el perill de la despoblació que afecta molts pobles petits.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació