Divendres, 26 d'abril de 2024
Raiers

Els Raiers de la Noguera Pallaresa celebren el 40è aniversari de la seva diada

La Diada vol recuperar la memòria històrica i posar en valor l’ofici de raier al Pirineu català | Els raiers tornaran a baixar de nit aquest any

Redacció 28 de juny de 2018 a les 09:48
Els raiers de la Pobla, en una imatge de l’edició de 2013, en ple descens | ACN
Aquest any es compleixen 40 anys d’ençà que un grup de poblatans van tornar a fer baixar els rais pel riu Noguera Pallaresa amb un únic objectiu: recuperar la memòria històrica i posar en valor l’ofici de raier al Pirineu català. Per commemorar l’aniversari, aquest cap de setmana els raiers tornaran a baixar de nit amb l’espectacle Cartes d’un raier. Serà divendres al Pont de Claverol. Un altre dels actes destacats de l’edició d’enguany és la confecció d’un mural commemoratiu dels Raiers al poliesportiu.

El diumenge al matí, com és tradicional, tindrà lloc l’acte central de la festa amb la baixada de raiers des de la presa de Sossís fins al Pont de Claverol. Les embarcacions sortiran al voltant de les 11:30 hores de la presa i, durant tot el matí, hi haurà el Bus Rai que portarà els visitants als llocs des d’on es pot observar millor la baixada.

La festa dels Raiers ja comença el divendres amb la tallada del pi, la girellada popular i els balls i danses dels raiers. Dissabte té lloc l'Espardenyada, una caminada popular que acaba amb un bon esmorzar de forquilla per a tots els participants. Aquest any, per primer cop, els més petits de la casa podran participar en l'Espardexics, una versió adaptada als infants de l'Espardenyada.
 

Els raiers en ple descens, en imatge darxiu. Foto: Joan Macaya


Aquells que no participin en l’Espardenyada podran acostar-se a l’Espai Raier, on es faran visites guiades i s'inaugurarà l'exposició fotogràfica 'Els Raiers de Nargó'. La tarda de dissabte s'omplirà de cultura amb la xerrada La cançó del Raier: el Verdaguer més genuí i l'actuació musical del grup Aires del Montseny. Al sopar del dissabte, que aplega més de 500 persones, es farà entrega de la Ganxa d’Or. El diari Pallars Digital és, un any més, patrocinador de la Diada.
 

Programa d'actes de la 40a Diada dels Raiers

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació