Divendres, 26 d'abril de 2024
setmana santa

Els Armats d'Esterri d'Àneu, en un documental

La pel·lícula retrata els esforços dels veïns de la població per recuperar una celebració popular | La processó dels Armats s'escenificarà aquest divendres a les deu del matí i a les deu de la nit

Redacció 29 de març de 2018 a les 11:04
Els Armats pels carrers d'Esterri d'Àneu | Xavi d'Isavarre
El Consell Cultural de les Valls d'Àneu i l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu presentaran aquest diumenge 1 d'abril el documental Els Armats d'Esterri d'Àneu. 25 anys de la recuperació. Memòria i història. La pel·lícula, que està dirigida per Ramon Alaró, commemora el 25è aniversari de la recuperació de la festa dels Armats.

El documental, que es representarà a dos quarts de vuit del vespre a l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu, exemplifica la cohesió d'un poble entorn la recuperació d'una festa popular que es va deixar de fer a la dècada dels anys seixanta. Després de 27 anys d'interrupció, l'any 1992 es reprenia l'escenificació dels Armats d'Esterri d'Àneu, que representen la mort de Jesucrist a la creu. 

Al documental, hi participen una cinquantena de testimonis directes que expliquen la seva experiència i la dels seus familiars. La veu d'aquests protagonistes (armats, capità, samaritanes, dones d'Esterri i entitats culturals) es converteix en el fil conductor de l'obra.

La processó dels Armats, una de les processons amb més tradició de les Terres de Lleida, se celebra anualment el Divendres Sant al matí i a la nit. Els Armats són una de les celebracions més conegudes de la Setmana Santa de les Valls d'Àneu i és una de les activitats que més gent aplega durant aquestes dates. Enguany, la processó dels Armats s'escenificarà aquest divendres a les deu del matí i a les deu de la nit. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació