Dijous, 2 de maig de 2024
Carnaval

La disbauxa típica de Carnaval regnarà al Pallars

Festa i gastronomia es combinen a la perfecció durant la festa de Carnaval | Sort ha donat avui el tret de sortida amb el mandongo popular i l’elaboració del facit de Carnaval

Redacció 8 de febrer de 2018 a les 10:30
La Plaça Major veurà les millors disfresses del Carnaval de Sort | Ajuntament
S'apropa Carnaval i, com no podia ser d'una altra manera, les poblacions pallareses es preparen per viure uns dies carregats de festa i de disbauxa. Els primers a celebrar-ho seran, com de costum, els nens i nenes de les escoles que ja divendres a la tarda es posaran la disfressa i, en alguns punts fins i tot cremaran el rei Carnestoltes. 

Torna la farinada a Tremp

La capital del Pallars Jussà recupera una activitat que feia temps que no celebrava: la farinada organitzada per La Casa del Sol Naixent. La Plaça Capdevila es convertirà, dissabte a les dotze del migdia, en un camp de batalla. L'objectiu és senzill: embrutar-se llençant-se farina pel cap. A la tarda serà el torn de la rua de comparses i carrosses. Per cinquè any consecutiu, les millors colles competiran per agradar al jurat i endur-se els premis. El veredicte se sabrà així que acabi la rua i el Rei Carnestoltes faci el seu pregó. 

Ja a la nit, el grup de versions Zapping serà l'encarregat de posar la música a un Pavelló del Casal que incrementarà les mesures de seguretat. D'aquesta manera, l'Ajuntament controlarà especialment les persones que fumin dins el recinte, així com l'entrada dels menors de 16 anys, que hauran d'anar acompanyats d'un tutor legal i amb una autorització signada. Podeu consultar el programa d'actes de Tremp en aquest enllaç

A Sort, des d'aquest dijous

A la capital del Sobirà, la festa de Carnestoltes ja ha començat aquest dijous, amb lo Calderer del Mandongo Popular, que donarà pas a la preparació del facit de Carnaval. Per divendres hi ha previst el tradicional ball de la Passa, i una xocolatada al Centre Cívic de la ciutat. 

Dissabte a la tarda, l'alcalde del Carnaval farà un discurs, abans de donar pas al passa-bars amenitzat per la música dels Xafarrostolls. A la nit, Tarantella i Banda Neon faran ballar tots els assistents al Pavelló d'Esports. El dilluns serà un dels dies més esperats per la canalla, amb la cercavila i la Passa Infantil. A més, la festa recupera el Correfoc de Carnaval, just després de la Sorollada.

El Carnaval es viu als carrers i a les xarxes socials. Per això l'Ajuntament ha engegat un concurs de fotografia a Instagram, on recollirà totes les imatges a l'etiqueta #instacarnavalsort2018. En aquest enllaç podeu recuperar la programació de Sort.  

La Pobla també viu el Carnaval

A la Pobla de Segur, els actes arrencaran dissabte amb l'Escudellada Popular, tot i que el plat fort del cap de setmana arribarà al vespre amb la Gran Rua de Carnaval per recòrrer els carrers de la població. Els premis es faran entrega a quarts de dues de la matinada, durant l'actuació d'un DJ al pavelló. Les celebracions es reprendran dimecres, amb l'enterrament de la sardina. Consulta tots els actes previstos a la Pobla en aquest enllaç

A Esterri d'Àneu, el Carnestoltes arriba diumenge

Acompanyat dels poders fàctics, el rei Carnestoltes arribarà diumenge a Esterri d'Àneu disposat a pronunciar el seu discurs i no deixar a ningú content. Tot seguit arrencarà el ball de tarda a càrrec de Zamba Show, que es reprendrà a partir de les onze de la nit.  

Per dilluns hi ha previst el el dinar de dones, la plega i el ball de nit i concurs de disfresses. El Carnaval es clourà dimarts amb el judici final del rei Carnestoltes i el posterior funeral. 

La Guixa d'Isona

Si hi ha un aspecte que pot fer ombra a la part més festiva de Carnaval, aquest és, sense dubte, la gastronomia. Facit, sardines... i la Guixa d'Isona. El dissabte passat, els nens i nenes de la població ja es van encarregar de recollir casa per casa tots els ingredients necessaris per cuinar l'escudella, així que només queda esperar a dimarts per cuinar-la a la vintena de calders sobre un foc de llenya. I tastar-la, és clar. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació